Читај ми!

Ukrajina ne popušta pred Briselom

Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji na Samitu u Vilnjusu potpisale Gruzija i Moldavija. Ukrajina i zvanično prekinula pripreme za Sporazum o pridruživanju EU. Vrata Unije za Ukrajinu i dalje otvorena, poručuje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Evropska unija jutros je na samitu u Vilnjusu parafirala sporazume o pridruživanju sa Gruzijom i Moldavijom, ali ne i sa Ukrajinom, javile su agencije.

Konačno potpisivanje sporazuma sa Gruzijom i Moldavijom očekuje se narednih meseci.

U glavnom gradu Litvanije Vilnjusu počeo je zvanični deo samita Istočnog partnerstva Evropske unije, iako evropski lideri nisu uspeli da privole ukrajinske vlasti da promene stav i potpišu sa Briselom Sporazum o pridruživanju i zoni slobodne trgovine.

Umesto potpisivanja ključnog trgovinskog sporazuma - koji je trebalo da označi trijumf politike EU prema bivšim sovjetskim republikama - nedelju dana pre početka samita sve je dovedeno u pitanje iznenadnom odlukom ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da se od sporazuma odustaje.

Potpisivanje sporazuma sa Kijevom trebalo je da bude "kruna samita", zamišljenog sa ciljem da ojača veze Brisela i sa drugim bivšim sovjetskim republikama, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Umesto toga, evropski lideri sada u Vilnjusu pokušavaju da utiču na ukrajinskog predsednika da promeni mišljenje.

Da pomaka nema najbolje pokazuje izjava predsednice Litvanije Dalije Gribauskaite, koja je novinarima rekla da je predsednik Janukovič odabrao pravac koji Ukrajinu "nikuda ne vodi".

"Ovo je odluka trenutnog ukrajinskog rukovodstva da zaustavi napredak zemlje. Mislim da je rukovodstvo izabralo put koji nikuda ne vodi", rekla je predsednica Litvanije.

Ona je dodala da Ukrajina nije spremna da "ide u dalje integracije ka članstvu u EU".

Dalija Gribauskaite je kasno sinoć posle neformalne radne večere rekla da evropski lideri nisu uspeli da ubede Ukrajinu da potpiše Sporazum o pridruživanju i zoni slobodne trgovine.

Zato je ukrajinski premijer Mikula Azarov potpisao dokument kojim se prekidaju pripreme Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da su vrata EU otvorena za Ukrajinu i da je na Ukrajini da odluči o svojim daljim potezima.

Eštonova je rekla da Unija želi da ima snažan odnos sa Ukrajinom, posebno kada je reč o ekonomskim pitanjima.

"Mnogo toga što treba zajedno da učinimo koristilo bi i narodu Ukrajine i Evropskoj uniji", istakla je Eštonova, dodajući da to treba činiti na način kojim se dopunjuje svaki drugi odnos koji bi Ukrajina želela da ima. EU, kako je rekla, to apsolutno poštuje.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je da Kijev nije odustao od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i trgovini, ali da je potrebno da Unija najpre preduzme "odlučne korake" ka odobravanju paketa ekonomske pomoći za Ukrajinu.

Opravdavajući svoju odluku, Janukovič je, na sednici iza zatvorenih vrata, evropskim liderima poručio da je Ukrajina u poslednje vreme prepuštena sama sebi u rešavanju ozbiljnih finansijskih i ekonomskih problema, preneo je Rojters

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара