Oštre poruke Moskvi iz Vilnjusa

Samit Istočnog partnerstva Evropske unije u Vilnjusu protiče u znaku sve zaoštrenijih odnosa s Rusijom, posle odluke Kijeva da otkaže potpisivanje SSP-a. Hladni rat je završen, Rusija mora da dozvoli svojim susedima da sami odlučuju o svojoj politici, poručuje nemačka kancelarka Angela Merkel.

U Vilnjusu je počeo samit Istočnog partnerstva Evropske unije. Iako zamišljen kao trijumf politike Unije prema bivšim sovjetskim republikama, čiji je vrhunac trebalo da bude ukrajinsko potpisivanje Sporazuma o pridruživanju, posle nedavne odluke Kijeva, samit protiče u znaku sve zaoštrenijih odnosa s Rusijom zbog Ukrajine.

Samit je okupio dvadesetak šefova država i vlada zemalja članica i šest zemalja Istočnog partnerstva. Pored Ukrajine, tu su zvaničnici Moldavije, Gruzije, Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana, a odluka Kijeva da samo nedelju dana pre sastanka otkaže potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU, umanjila je entuzijazam učesnika.

Lideri Evropske unije nisu uspeli prvog dana samita da ubede Ukrajinu da ipak potpiše sporazum, izjavila je predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte posle neformalne radne večere.

Prema njenim rečima, argumenti EU tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem "nisu doprli do njegovih ušiju i uma".

"Za sada vidimo neizmenjene pozicije", rekla je ona agenciji Frans pres. Prema njenim rečima, Janukovič je govorio o ekonomskim problemima Ukrajine i želje da se ti problemi rešavaju zajedno sa EU i Rusijom.

"Sve zemlje, posebno 12 novih članica, rekle su da su na primeru pokazale šta znači sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropom, i da je tokom 15 godina tih 12 novih članica ostvarilo takav napredak upravo zato što su potpisale taj sporazum", rekla je ona.

Uoči večere, održan je sastanak predsednika Saveta EU i Evropske komisije, Hermana van Rompeja i Žozea Manuela Baroza, sa Janukovičem, odmah posle njegovog dolaska u glavni grad Litvanije.

Janukoviča su ispred zamka dočekali i Ukrajinci, uzvikujući na ukrajinskom, engleskom i litvanskom "Janukoviču potpiši", "Ne izdaj narod - potpiši sporazum" i "Ukrajina je Evropa", prenosi Itar-Tas.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ranije je rekao da Unija ostaje posvećena tome da se odnosi EU i Ukrajine podignu na novi nivo. "EU će biti spremna da se ponovo pripremi za potpisivanje sporazuma, čim Ukrajina bude spremna da ponovo krene evropskim putem", poručio je File.

Merkel: Hladni rat je završen

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Rusiju zbog pokušaja da grupu bivših sovjetskih republika odvrati od približavanja EU. Hladni rat je završen, Rusija mora da dozvoli svojim susedima da sami odlučuju o svojoj politici, kaže Merkelova.

Prvi potpredsednik vlade Ukrajine Sergej Arbuzov, ipak, tvrdi da Kijev nije promenio svoju politiku i da ostaje posvećen putu evrointegracijama.

Inače, hiljade građana Kijeva i dalje su na ulicama, tražeći da predsednik Janukovič potpiše sporazum.

Maša Lipman iz Karnegi centra u Moskvi kaže da se čini da je "predsednik Putin dobio ovu bitku", ali da to nije kraj.

"Ukrajina je geografski, ekonomski i kulturno između Rusije i Evrope i nezamislivo je da već sada može da napravi konačan izbor", istakla je Lipmanova.

Na samitu se očekuje da Gruzija i Moldavija zaključe pregovore o svojim trgovinskim sporazumima sa EU, a biće potpisan i Sporazum o viznoj liberalizaciji s Azerbejdžanom.

Ipak, analitičari ocenjuju da sve to gubi na značaju bez Ukrajine, koja je kao najveća i strateški najvažnija članica Istočnog partnerstva bila okosnica cele politike.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи