Читај ми!

Lajčak: Ruska ponuda bila privlačnija

Povodom odustajanja Ukrajine od potpisivanja sporazuma sa EU, Miroslav Lajčak rekao da se previše pažnje obraća na sudbinu Julije Timošenko, a premalo na 45 miliona građana te zemlje. Rusija odmah ponudila sredstva za pokrivanje dnevnih potreba, što je Kijev ocenio kao nešto što sada ima prednost, smatra slovački šef diplomatije.

Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak rekao je da Evropska unija obraća previše pažnje na sudbinu jedne osobe, a premalo na 45 miliona ukrajinskih građana, komentarišući odustajanja Kijeva od potisivanja sporazuma sa Unijom.

Lajčak je primetio da mu je, tokom njegovih poslednjih radnih poseta regionu, mnogo Ukrajinaca reklo da ima osećaj da se EU više brine za (bivšu premijerku) Juliju Timošenko, nego za celu zemlju.

Šef slovačke diplomatije ipak ne misli da je odluka Ukrajine kraj njenim evroiniegracijama jer je ponuda i dalje otvorena.

Prvobitno je bilo planirano da Ukrajina na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu, koji se održava 28. i 29. novembra, potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Uslov za potpisivanje sporazuma bilo je izglasavanje zakona kojim bi se Timošenkovoj omogućilo lečenje u inostranstvu, koji nije usvojen u ukrajinskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno još vremena da reši svoje ekonomske dileme u vezi sa tim. "Rusija je odnah ponudila Kijevu sredstva za pokrivanje dnevnih potreba, što je Ukrajina ocenila kao nešto što u ovom trenutku ima prednost", dodao je Lajčak.

Evropska unija je, s druge strane, ponudila Ukrajini dugoročnu stabilizaciju političkog i ekonomskog prostora, povećanje investicija i trgovine, prenela je agencija TASR.

"Sve to obezbeđuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali se to vreme ne meri nedeljama, mesecima niti se može postići za godinu dana", istakao je Lajčak.

Zbog toga, prema njegovom mišljenju, samit u Vilnjusu može da bude mogućnost da EU razmotri koliko je njena ponuda privlačna za zemlje "Istočnog partnerstva".

U međuvremenu, oko pet hiljada demonstranata peti dan za redom okupilo se u centru Kijeva zahtevajući da se nastavi evropski put zemlje.

Ranije danas se oko hiljadu Ukrajinaca tražilo je ispred zgrade Vlade puštanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko.

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog toga, ponovivši da EU ostaje pri stavu da rešenje pitanja Timošenkove ostaje uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju između Kijeva i Brisela.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи