Ukrajina u procepu, Timošenko štrajkuje glađu

Ukrajina postaje poprište sukoba Brisela i Moskve, upozorava ukrajinski premijer Nikolaj Azarov. Kremlj odbacuje optužbe Brisela da je Moskva vršila pritisak na Ukrajinu zbog sporazuma sa EU. Bivša premijerka Julija Timošenko štrajkuje glađu. Demonstranti na ulicama Kijeva peti dan.

Kremlj je odbacio kao neosnovane prekore rukovodstva Evropske unije upućene Rusiji za pritisak na Ukrajinu povodom potpisivanja sporazuma o pridruženom članstvu, javio je Interfaks.

"Predsednik je više puta izložio našu poziciju. U ovom slučaju neumesno je govoriti o bilo kakvom pritisku", rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovim rečima, Rusija uvažava i spremna je da pozdravi svako rešenje ukrajinske strane, jer je to suvereno i unutrašnje pitanje Ukrajine.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Saveta EU Herman van Rompej izdali su juče zajedničko saopštenje u kom su "odlučno osudili rusku poziciju" kada je u pitanju sporazum Kijeva i Brisela i izrazili spremnost da objasne Moskvi u čemu je uzajamna korist odnosa EU sa Kijevom, prenela je agencija RIA Novosti.

Navodeći da imaju saznanja "o spoljnom pritisku na Ukrajinu", lideri Unije se nadaju da "kratkoročni razlozi neće prevladati nad dugoročnom korišću od tog partnerstva".

"Čvršći odnosi sa EU ne postižu se na račun odnosa među istočnim partnerima i drugim njihovim susedima, kao što je Rusija. 'Istočno partnerstvo' zamišljeno je kao uzajamno korisno, gde svi dobijamo", navedeno je u saopštenju Van Rompeja i Baroza.

Peti dan demonstranti ne napuštaju ulice. Oko 3.000 studenata Univerziteta u Kijevu izašlo je u protestnu šetnju pozivajući predsednika države Viktora Janukoviča da se predomisli i u petak na samitu EU u Vilnjusu ipak potpiše sporazum kako je i bilo najavljeno, prenela je agencija AFP. 

Ukrajina poprište sukoba EU i Rusije 

Prošle nedelje ukrajinska vlada obustavila je pripreme za potpisivanje sporazuma sa EU, za koji je planirano da bude potpisan na samitu "Istočnog partnerstva" 28-29. novembra u Vilnjusu.

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov upozorio je da njegova zemlja postaje poprište sukoba Brisela i Moskve. Azarov je istakao i da se o sporazumu sa Rusijom o novoj finansijskoj podršci još nisu dogovorili.

"Očekivali smo da ćemo moći da se dogovorimo sa EU o kompenzaciji", rekao je sinoć premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, govoreći o nadoknadi štete po ukrajinsku ekonomiju od smanjenja obima trgovine sa Rusijom, preneo je Itar-tas.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obratio se juče naciji objašnjavajući obustavljanje priprema ekonomskim problemima koji bi mogli da nastupe u prelaznom periodu.

"Kao što otac ne može da porodicu ostavi bez hleba, ni ja nemam pravo da ljude ostavim na milost i nemilost sudbine, sa problemima koji se mogu pojaviti, ukoliko pod pritiskom koji osećamo bude zaustavljena proizvodnja i milioni građana budu izbačeni na ulicu", rekao je Janukovič.

Agencija RIA Novosti podseća da je Rusija predlagala posredovanje u pregovorima Ukrajine i EU i da je 21. novembra Putin rekao da je Moskva spremna za trilateralne pregovore radi rešavanja pitanja u vezi sa potpisivanjem sporazuma o pridruživanju, između Kijeva i Brisela.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво