Читај ми!

Ponovo sukobi u Kijevu

Pristalice evropskih integracija ponovo su se sukobile sa policijom na ulicama Kijeva. Bačen suzavac. Bivša premijerka Julija Timošenko štrajkuje glađu, kako bi izvršila pritisak na ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o asocijaciji sa EU. Janukovič poziva na mir.

Na Evropskom trgu u Kijevu večeras su se ponovo nakratko sukobile pristalice evropskih integracija sa policijom, javile su ruske novinske agencije, izveštavajući da su upotrebljeni pirotehnika i suzavac, ali da nije jasno da li je suzavac ispalila policija.

Agencija Interfaks izveštava da se situacija stabilizovala i da je sukob prestao.

Interfaks navodi, pozivajući se na pres službu kijevske policije, da je od jednog poslanika dobijena dojava da se na Trgu nalazi minibus sa eksplozivom i da je upućena antidiverzantska jedinica koja od demonstranata nije mogla da priđe vozilu, dok agencija RIA Novosti prenosi da je razlog za sukob bio taj što su demonstranti blokirali vozilo i izvukli iz njega čoveka za kog su mislili da je saradnik ukrajinskih specijalnih službi i da ih je prisluškivao.

Blizu stotinu pripadnika specijalne jedinice "Berkut" došli su na Trg kako bi odblokirali automobil i tada je počelo koškanje, navodi RIA Novosti.

Ta agencija navodi da su obe strane upotrebile suzavac a Interfaks je preneo tvrdnju šefa poslaničke opozicione grupe "Otadžbina" (Batkivščina) Arsenija Jacenjuka da je "nekoliko poslanika povređeno".

U međuvremenu je rasformiran kordon specijalnih snaga kod Trga i povlače se i pripadnici policije, navodi Interfaks.

U međuvremenu predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je na mir posle demonstracija u nekoliko gradova zbog odluke Kijeva da odbije sporazum o povezivanju sa EU.

"Želim da mir u našoj velikoj ukrajinskoj porodici", rekao je Janukovič u poruci naciji.

Ukrajinski predsednik je ukazao da su na putu evrointegracija najkomplikovanija bila, jesu i biće ekonomska pitanja, a da on nikada neće povući nijedan potez na štetu Ukrajine i naroda, prenela je agencija RIA Novosti.

Julija Timošenko štrajkuje glađu

Bivša premijerka Julija Timošenko koja je u zatvoru zbog zloupotrebe vlasti, danas je započela štrajk glađu da bi time podržala demonstrante.

"Počela sam štrajk glađu zahtevajući od Janukoviča da potpiše sporazum o povezivanju sa EU", navela je Timošenko u pismu koje je pročitao njen advokat pred hiljadu njenih pristalica u centru Kijeva.

Hiljade demonstranata danima u nekoliko gradova protestuju zbog odluke vlasti, koja je, po tvrdnji opozicije, doneta pod pritiskom Rusije.

U zamenu za potpisivanje istorijskog sporazuma sa EU, Unija je tražila od Kijeva izmenu zakona da bi se omogućilo puštanje Julije Timošenko iz zatvora, za koju zapadne zemlje smatraju da je politička zatvornica.

Ukrajinske vlasti su prošle nedelje saopštile da obustavljaju pripremu sporazuma sa EU koji je trebalo da bude potpisan prošlog viknda, i da će od sada raditi na jačanju ekonomskih veza s Rusijom.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво