Читај ми!

Papa i Putin o Siriji

Papa Franjo primio je u Vatikanu predsednika Rusije Vladimira Putina gde su razgovarali o stanju na Bliskom istoku kao i odnosima katoličke i pravoslavne crkve. Putin i papa založili se za mirno rešenje sukoba u Siriji.

Poglavar katoličke crkve, papa Franja i predsednik Rusije Vladimir Putin sastali su se Rimu i podržali okončavanje rata u Siriji pregovorima svih sirijskih etničkih i verskih grupa, saopštio je Vatikan.

Putin i papa zatražili su da se "favorizuju konkretne inicijative za mirno rešenje sukoba u Siriji", piše u saopštenju posle njihovog prvog susreta.  Oni su pozvali na "rešenje koje će privilegovati put pregovora i uključiti različite etničke i verske grupe, prihvatajući njihovu neizostavnu ulogu u društvu".

Generalni sekretar UN Ban Kimun je danas za 22. januar u Ženevi sazvao mirovnu konferenciju o Siriji na koju su pozvani predstavnici sirijske vlade i opozicije što će biti prvi put da sednu za isti sto od izbijanja sukoba u toj zemlji pre 32 meseca.

Putin je zahvalio papi za pismo povodom samita grupe 20 u Sankt Peterburgu, u kojem se izjasnio protiv vojne intervencije u Siriji. 

Papa i ruski predsednik razgovarali su i o katoličkoj zajednici u Rusiji i doprinosu hrišćanstva društvu.

"Kritična situacija u kojoj su hrišćani u raznim delovima sveta, promocija dostojanstva ljudi kao vrednosti, zaštita ljudskih života i porodice" takođe su bile teme razgovora.

Putin je u poseti Vatikanu bio u pratnji ministara spoljnih poslova i odbrane, Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua, a posle razgovora s papom kome je preneo pozdrave ruskog patrijarha Kirila, sastao se i s novim državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom.

Dvodnevni boravak u Italiji Putin završava sutra u Trstu sastankom s premijerom Enrikom Letom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво