Danska, mesto gradonačelnika za svinjetinu

Desničarska Danska narodna partija (DF) propustila da prvi put bude na vlasti u nekoj opštini. U zamenu za obećanje da će na meniju javnih kantina biti više svinjetine, DF prepustio mesto gradonačelnika Hvidovra.

U zamenu za obećanje da će na meniju javnih kantina biti više svinjetine, desničarska, antiimigraciona Danska narodna partija (DF) prepustila je mesto gradonačelnika koje je mogla da preotme socijaldemokratama.

Kako prenosi AFP, s obzirom na ishod lokalnih izbora, DF je bio u poziciji da osvoji svoju prvu opštinu u zemlji, Hvidovr, udaljenu 10 kilometara južno od Kopenhagena.

Nakon jednodnevnih pregovora i natezanja, DF je odlučio da ne smenjuje aktuelnog socijaldemokratskog gradonačelnika, a za uzvrat je tražila da se na centralnom gradskom trgu ponovo postavi jelka za Božić i da se u javnim kantinama služi veći broj tipičnih danskih jela.

"Jela kao što su namazani hleb, mleveno meso i svinjsko pečenje. Princip je da se serviraju tradicionalna danska jela", objasnio je Mikel Denker, kandidat DF-a za mesto gradonačelnika u Hvidovru.

Njegova stranka je u predizbornoj kampanji, između ostalog, obećavala povratak "frikadeller"-a (danska ćufta), ističući da je Danska "izgubila svoj identitet" time što je taj specijalitet skinula sa jelovnika.

broj komentara 0 pošalji komentar