Читај ми!

Nigerija, krvoproliće u studentskom domu

Najmanje 50 studenata ubijeno, kada su pripadnici ekstremističke grupe Boko Haram napali studentski dom u Nigeriji.

Pripadnici ekstremističke grupe Boko Haram napali su rano jutros studentski dom u Nigeriji i ubili najmanje 50 studenata, saopštili su policija i očevici.

Naoružani napadači upali su u internat Poljoprivrednog fakulteta u Gudžbi, otvorili vatru i neke studente ubili na spavanju, neke izveli iz zgrade i pogubili, a u neke su pucali dok su pokušavali da pobegnu, rekli su Rojtersu očevici.

"Skupili su studente u grupe ispred zgrade, a zatim su otvorili paljbu i pobili jednu grupu, pa prešli na sledeću. Bilo je užasno", priča jedan od preživelih.

Ahmed Gudžunba, koji živi u blizini internata, kaže da su napadači stigli oko jedan ujutro i da su pucali na studente u spavaonicama. Studenti su, prema njegovim rečima, pokušavali da pobegnu, ali su naletali na metke.

Izvori iz bolnice ranije su naveli da je u tu ustanovu dopremljeno 40 tela i da se očekuje da će ih biti još, preneo je AFP.

Molima Idi Mato, s Poljoprivrednog fakulteta, rekao je agenciji AP da je u napadu ubijeno do 50 ljudi, dok je oko 1.000 studenata uspelo da pobegne.

Portparol nigerijske vojske Lazarus Eli kaže da su napad izveli "teroristi grupe Boko Haram".

Fakultet se nalazi na jugoistoku Nigerije, oko 40 kilometara od poprišta sličnog napada u julu u gradu Damaturu, kada je ubijeno 27 studenata i profesora.

Pripadnici Boko Harama, preobučeni u vojnike, postavili su u utorak blokadu na lokalnom putu na severoistoku Nigerije i izvlačili su putnike iz vozila i ubijali ih. U tom napadu je ubijeno više od 140 ljudi.

Boko Haram je mreža radikalnih islamista, koja je 2009. godine počela oružanu pobunu protiv države. U poslednje dve godine je u napadima tog pokreta, povezanog sa Al Kaidom, ubijeno skoro 2.000 ljudi i sada je jedna od najvećih pretnji bezbednosti u toj afričkoj zemlji.

Među metama njihovih napada su i škole, za koje Boko Haram smatra da se ugledaju na zapadni sistem obrazovanja i kulture.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво