Читај ми!

Asad: Mi odlučujemo o hemijskom oružju

Nije u pitanju rezolucija Saveta bezbednosti UN, već je naša volja da eliminišemo hemijsko oružje, rekao Bašar el Asad. Dvanaestoro ljudi ubijeno u napadu na srednju školu u gradu Raka. U utorak počinje uklanjanje hemijskog naoružanja.

Predsednik Sirije Bašar el Asad rekao je da volja te zemlje da eliminiše hemijsko oružje, a ne Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Mi smo pristupili međunarodnom sporazumu protiv hemijskog oružja pre rezolucije UN, dodao je sirijski predsednik u intervjuu za italijanski tv kanal Rainjuz 24, prenosi agencija Ansa.

Kao vlada mi smo spremni na eventualnu mirovnu konferenciju "Ženeva 2", ali ne možemo da odlučimo ko će voditi našu delegaciju dok ne budemo znali "kontekst i kriterijume" na kojima će se bazirati konferencija, istakao je Asad.

Mnoge evropske zemlje su usvojile američku praksu u odnosima sa drugim zemljama - kada imaju neki problem ili se ne slažu sa nekim prekidaju svaku vrstu odnosa, navodi sirijski predsednik.

Ako su pobunjenici naoružani "onda oni nisu opozicija, već teroristi", dakle "mi ne možemo da razgovaramo sa teroristima, sa Al Kaidom i njihovim saveznicima, sa onima koji traže oružanu intervenciju u Siriji", poručio je Asad.

Poručio je da ako bi se ustanci odrekli oružja, vlada je spremna za razgovore.

Savet bezbednosti UN usvojio je jednoglasno u petak rezoluciju o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, ali se njom ne predviđaju automatske kaznene mere protiv vlade sirijskog predsednika Bašara Asada ako ne bude poštovao rezoluciju.

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Valid Mualem rekao je da sirijska vlada neće prihvatiti plan o mirnom rešenju sukoba, ako jedan od uslova bude ostavka predsednika Asada.

Asad je za sirijski narod izabrani predsednik do sredine 2014. godine, kada će biti održani predsednički izbori, rekao je Mualem, dodajući da će drugi kandidati moći da se kandiduju u skladu sa ustavom.

Predsednika će moći da biraju samo sirijski građani, a ne vlade drugih zemalja ili opozicija koja se nalazi u inostranstvu, rekao je Mualem.

Ban sa sirijskom opozicijom

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Kimun sastao se u Njujorku s predsednikom opozicione Sirijske nacionalne koalicije Ahmadom Džarbom i pružio mu podršku za učešće na sledećoj mirovnoj konferenciji o Siriji.

"Ahmad Džarba je rekao da Sirijska nacionalna koalicija namerava da pošalje delegaciju na konferenciju, predviđenu za novembar u Ženevi", rekao je portparol UN Martin Nesirki.

Međunarodni stručnjaci za hemijsko oružje u utorak dolaze u Siriju, gde će početi operaciju razoružavanja.

Diplomate UN kažu da poslednji detalji američko-ruskog plana o uništavanju arsenala hemijskog oružja na 45 lokacija u Siriji još nisu dogovoreni.

Čišćenje arsenala hemijskog oružja do sada je sprovođeno u Iraku i Libiji, ali nikada u jeku rata.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja kaže da će za operaciju u Siriji biti potrebno 200 inspektora, a sada ih ima manje od 100, pa je upućen apel velikim silama da pošalju naučnike.

Prema američko-ruskom planu, operacija bi trebalo da bude završena do sredine 2014. godine, ali malo ko veruje da je to moguće.

"Prva prepreka je to što mi teško možemo pouzdano znati da li je Asad prijavio sva skladišta hemijskog oružja. Osim toga, inspektori će postati savršene mete u građanskom ratu", rekla je stručnjak za razoružavanje Dina Esfandijari.

Prema podacima UN, od početka sukoba u Siriji je poginulo više od 100.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво