Читај ми!

SAD zabrinut zbog turskog izbora raketa

Odluka Turske da sa kineskom firmom proizvodi vazdušne sisteme dugog dometa i raketne odbrambene sisteme nije naišla na odobravanje SAD. Kineska korporacija je pod američkim sankcijama zbog kršenja Akta o neširenju naoružavanja Irana, Severne Koreje i Sirije.

SAD su zabrinute zbog odluke Turske da zajednički proizvodi vazdušne sisteme dugog dometa i raketne odbrambene sisteme sa jednom kineskom firmom koja je pod američkim sankcijama.

Turska, članica vojne alijanse NATO, saopštila je ove sedmice da je odabrala raketni odbrambeni sistem FD-2000 koji proizvodi Kineska uvozno-izvozna korporacija za preciznu mehaniku, dajući joj prednost nad rivalskim sistemima ruskih, američkih i evropskih firmi.

Kineska korporacija je pod američkim sankcijama zbog kršenja Akta o neširenju naoružavanja Irana, Severne Koreje i Sirije, podseća Rojters.

Pojedini zapadni analitičari u sektoru odbrane izjavili su da su iznenađeni tom odlukom Turske, od koje se očekivalo da postigne sporazum sa američkom kompanijom "Rejteon" koja proizvodi rakete "patriot", ili sa francusko-italijanskom firmom "Eurosam SAMP/T".

SAD, Nemačka i Holandija su početkom ove godine poslale u jugoistočnu Tursku po dve "patriot" baterije i do 400 vojnika za rukovođenje njima, nakon što je Ankara zatražila od NATO pomoć u vazdušnoj odbrani od mogućih raketnih napada iz Sirije.

Turska je dugo bila najodaniji saveznik SAD u regionu Bliskog istoka koji se tokom Hladnog rata graničio sa Sovjetskim Savezom.

Posle izbora Tajipa Erdogana za premijera Turske 2002. godine uloga turske vojske u politici je smanjena, a politički i vojni odnosi između Ankare i Vašintona, mada i dalje bliski, sve manje imaju centralnu ulogu, što se odražava na tursku politiku javnih nabavki, primećuje Rojters.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво