Sirija će sarađivati sa inspektorima UN

U potpunosti ćemo sarađivati sa inspektorima UN zaduženim za obezbeđenje i uništavanje zaliha hemijskog oružja u zemlji, kaže sirijski premijer Vael el Halki.

Dan nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o uništenju sirijskog hemijskog oružja, sirijski premijer Vael el Halki rekao da će njegova zemlja u potpunosti sarađivati sa inspektorima UN zaduženim za obezbeđenje i uništavanje zaliha hemijskog oružja u zemlji.

El Halki je rekao da je ta rezolucija u potpunosti u skladu da pristupom Sirije i njenom putu ka priljučenju Konvenciji UN o hemijskom oružiju.

"Sirija će ispuniti ono što je obećala. Sarađivaćemo i podržaćemo rad inspektora. Dostavili smo listu našeg hemijskog oružja, a oni mogu da provere sve naše objekte", kazao je El Halki u intervjuu libanskoj TV EL Manar.

Sirija je saglasna sa rezolucijom o uništenju hemijskog oružja, ali neće razgovarati o budućnosti predsednika Bašara al Asada, izjavio je sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

Mualem je novinarima rekao da rezolucija znači da opozicija može biti meta sankcija UN, preneo je AFP.

"Ja sam saglasan sa rezolucijom", kazao je Mualem u sedištu UN, koji će u ponedeljak govoriti u Generalnoj skupštini, i dodao da Rezolucija "poziva na poglavlje VII Povelje UN protiv terorista".

Prema rezoluciji, oko 1.000 tona sirijskog hemijskog oružja trebao bi da bude uništeno do sredine 2014. godine.

U rezoluciji se ukazuje na posledice po Siriju ako ne ispuni preuzete obaveze, ali Savet bezbednosti će morati da usvoji drugu rezoluciju u tom slučaju.

Rezolucija odobrava plan o uništenju sirijskog oružja koje je napravila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, čime je on postao pravno obavezujući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи