Savet bezbednosti jednoglasno o Siriji

Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Siriji, kojom se toj državi nalaže da preda i uništi hemijsko oružje. Rezoluciju podržalo svih 15 članica najmoćnijeg tela svetske organizacije.

Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Siriji, koja je proizvod kompromisa Amerike i Rusije postignutog u Ženevi početkom meseca.

Dokument, koji ne sadrži direktnu pretnju silom ukoliko Bašar al Asad ne preda hemijsko oružje, usvojen je posle dve sednice diplomatije na najvišem zamislivom nivou, od predsednika SAD i Rusije, preko ministara inostranih poslova i, na koncu, krema diplomatije - ambasadora pri UN.

Glasanje u Savetu bezbednosti usledilo je neposredno pošto je Međunarodna organizacija za kontrolu hemijskog oružja usvojila plan akcije u Siriji i, na taj način, otvorila vrata raspoređivanju posmatrača u toj državi.

Ipak, uprkos insistiranju Francuske i Britanije, u tekstu rezolucije se ne navode kaznene mere protiv Asada ukoliko ne bude poštovao dogovor.

Na insistiranje Rusije, rezolucijom je jasno predviđeno da će za to biti potrebna nova odluka SB UN.

"Ovo je prva dobra vest u vezi Sirije u poslednje vreme... Međunarodna zajednica je noćas ispunila ono što se od nje očekuje", rekao je generalni sekretar UN Ban Kimun.

Izjavio da se velike sile nadaju da će mirovna konferencija o Siriji biti održana sredinom novembra u Ženevi, prenosi Rojters.

Ban je poručio da plan o uništavanju sirijskog hemijskog oružja nije "dozvola za ubijanje konvencionalnim oružjem".

"Dok preduzimamo ovaj važan korak ne smemo nikada zaboraviti da se niz užasa u Siriji nastavlja bombama i tenkovima, granatama i puškama. Crveno svetlo za jednu vrstu oružja ne znači zeleno svetlo za druge tipove oružja", napomenuo je Ban.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da je glasanje pokazalo da "postupci imaju posledice".

"Naš prvobitni cilj je bio da smanjimo i uništimo sirijske hemijske kapacitete. A to je moglo biti postignuto opcijom vojne sile koju je predsednik Barak Obama držao na stolu. Ali ovom rezolucijom je postignuto čak i više od toga - prvi put će mirnim sredstvima biti uništeno svo hemijsko oružje jedne države", rekao je Keri.

Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari je izjavio da Turska, Saudijska Arabija, Francuska, Katar i SAD moraju poštovati rezoluciju i odgovarati ako nastave da pomažu pobunjenicima koje je Asadova vlada optužila da su upotrebile otrovni gas protiv vladinih snaga.

"Ne možete dovesti teroriste iz čitavog sveta i poslati ih u Siriju u ime džihada, a onda se praviti da radite za mir", rekao je Džafari.

Istakao je da će sirijska vlada ići u Ženevu na planirane mirovne razgovore kojima će prisustovati i pobunjenici.

Diplomatsku pobedu su proglasili i Rusija i Amerika.

Kina je pozdravila usvajanje rezolucije. Putem saopštenja objavljenog na vebsajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova Kina je ponudila da obezbedi sredstva i pošalje stručnjake da učestvuju u radu oko sirijskog hemijskog oružja.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се