Glasanje o rezoluciji o Siriji

Savet bezbednosti UN glasaće noćas o novoj rezoluciji o Siriji. Nacrt rezolucije predviđa da Sirija odustane od svog hemijskog naoružanja i dozvoli pristup stručnjacima. Ukoliko ne ispuni taj zahtev, razmatraće se rezolucija o kaznenim merama.

Zemlje članice Saveta bezbednosti UN glasaće noćas o novoj rezoluciji o Siriji, rečeno je u sedištu UN u Njujorku.

Predviđeno je da sastanak Saveta bezbednosti UN počne u dva časa posle ponoći po srednjeevropskom vremenu, navodi se u saopštenju Predsedništva Saveta bezbednosti UN.

Glasanje je zakazano dan nakon što je postignut dogovor o tekstu rezolucije, u kojem se pominje uništavanje sirijskog hemijskog arsenala.

U nacrtu rezolucije UN traži se od Sirije da odustane od svog hemijskog naoružanja i dozvoli pristup stručnjacima. Ukoliko Sirija ne ispuni taj zahtev, Savet će razmatrati drugu rezoluciju o kaznenim merama.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da dogovor o rezoluciji UN o eliminisanju sirijskog hemijskog oružja može "potencijalno da predstavlja veliku pobedu za međunarodnu zajednicu".

Obama je pozdravio tekst rezolucije i dodao da su pretnje SAD o vojnom napadu bile od značajnog uticaja da se postigne dogovor o rezoluciji, mada je naveo da je uvek za diplomatsko rešenje.

"To je nešto što želimo već odavno", rekao je Obama u Vašingtonu posle susreta sa indijskim premijerom Manmohanom Singom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво