Читај ми!

Dogovor o rezoluciji o Siriji

Rusija i SAD postigle dogovor o nacrtu rezolucije o Siriji, rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. To je potvrdila i američka ambasadorka u UN Samanta Pauer. Rezolucija sledi logiku dogovora iz Ženeve o okvirima postupanja za uništenje hemijskog oružja, a na razmatranje će biti ponuđena i drugim članicama SB UN.

Rusko-američki nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji je usaglašen, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer na Tviteru je potvrdila da je dogovor sa Rusijom postignut.

"Usaglasili smo rusko-američki nacrt rezolucije, koja će danas biti upućena SB UN radi podrške odluci, koja će, kako očekujem, biti doneta u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja", rekao je Lavrov, a prenosi Itar-Tas.

Prema njegovim rečima, rezolucija koja će biti ponuđena na razmatranje drugih članica SB UN (Velike Britanije, Francuske, Kine) sledi logiku dogovora iz Ženeve o okvirima postupanja za uništenje hemijskog oružja u Siriji.

Kako je rekao, ona ne predviđa nikakvo postupanje po Glavi VII Povelje UN i ističe važnost oslanjanja na profesionalne sposobnosti eksperata Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Takođe, poziva se generalni sekretar UN da pruži pomoć ekspertima Organizacije u celom poslu i utvrdi obaveze koje sirijska strana treba da ispunjava kao učesnica Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, kršenje procedure o hemijskom oružju SB UN će razmatrati zasebno i ono treba da bude potpuno dokazano.

SB UN će ponovo te slučajeve razmatrati, između ostalog biće spreman da postupa po Glavi VII srazmerno težini kršenja, koje treba da bude sto odsto dokazano, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da nacrt rezolucije poziva na saradnju ne samo sirijske vlasti, već i opoziciju.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer na Tviteru je potvrdila da je postignut dogovor sa Rusijom o sirijskom hemijskom oružju.

Britanski ambasador u UN Mark Lajal Grant saopštio je da su vodeće svetske sile postigle dogovor o rezoluciji o eliminaciji sirijskog hemijskog oružja.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina, dogovorile su se o nacrtu "obavezujuće i primenjive rezolucije", naveo je Lajal Grant na svom nalogu na Tviteru, preneo je AP.

Grant je dodao da će Britanija predočiti tekst rezolucije predstavnicima ostalih deset zemalja članica Saveta bezbednosti.

Savet bezbednosti UN održaće konsultacije iza zatvorenih vrata kako bi razmotrili nacrt rezolucije o uklanjanju hemijskog oružja u Siriji, saopštila je u međuvremenu francuska misija pri UN.

"Nacrt rezolucije o hemijskom oružju biće predočen predstavnicima 15 zemalja članica Saveta bezbednosti", saopštila je francuska misija na svom nalogu na Tviteru.

Kako Rojters prenosi, konsultacije će biti održane u toku noći (po srednjoevropskom vremenu).

Nema indicija da bi Savet bezbednosti mogao glasati o predlogu rezolucije tokom tog sastanka, navodi britanska agencija.

Inspektori ostaju u Siriji

Predstavnik generalnog sekretara UN Martin Nesirki rekao je da će inspektori UN koji su se danas vratili u Damask, ostati u Siriji onoliko koliko to bude potrebno, kako bi pripremili kompletan izveštaj o situaciji u vezi sa upotrebom hemijskog oružja u konfliktu između vladinih i opozicionih snaga.

"Provešće tamo onoliko vremena koliko im je potrebno da bi završili započeti rad i pripremili konačan izveštaj o tvrdnjama o upotrebi hemijskog oružja u Siriji", rekao je Nesirki, a prenosi Itar-Tas.

Prema njegovim rečima, inspektorski tim koji predvodi švedski profesor Oke Selstrom već je završio pripreme za obnovu istrage, između ostalog, održao je susrete sa sirijskim vlastima i razmotrio predstojeći rad.

Nesirki, međutim, nije mogao da kaže da li bi inspektori mogli već sutra da počnu sa istragama o incidentima.

UN su ranije saopštile da će misija nastaviti istragu o svim "kredibilnim" tvrdnjama o upotrebi hemijskog oružja, među kojima su incident u predgrađu Alepa, Han el Asalu 19. marta, posle koga je na zahtev Damaska tim i oformljen.

Inspektori, takođe, planiraju da, s vladom Sirije, razmotre informaciju o tome da je hemijsko oružje upotrebljeno protiv vojnika 22, 24. i 25. avgusta, navodi agencija.

Tokom prethodnog boravka u Siriji, eksperti su ustanovili da je u predgrađu Damaska, Guti, 21. avgusta korišćen nervni bojni otrov sarin.

Prošle sedmice Selstrom je rekao da izveštaj o napadu od 21. avgusta nije kompletan, a ruska agencija navodi da će kompletan izveštaj biti spreman do kraja oktobra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво