Читај ми!

Bez dogovora o rezoluciji za Siriju

Stalne članice Saveta bezbednosti još nisu postigle saglasnost povodom rezolucije o uništavanju hemijskog oružja u Siriji. Posle susreta Ban Kimuna sa ministrima spoljnih poslova SAD, Rusije, Kine, Britanije i Francuske pojavile su se informacije da je dogovor blizu, ali su tu vest demantovali američki diplomatski izvori.

U razgovorima predstavnika pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o nacrtu rezolucije kojom se predviđa da se Sirija oslobodi hemijskog oružja načinjen je napredak, ali još nema konačnog dogovora, izjavio je neimenovani zvaničnik SAD za agenciju Rojters

Neimenovani američki zvaničnik je Rojtersu rekao da "posao još nije okončan" u vezi sa dogovorom o rezoluciji.

Američki zvaničnik oglasio se nakon što su neimenovane diplomate objavile da su se SAD, Rusija, Francuska, Kina i Britanija složile oko suštine rezolucije.

Sporazum je, kako tvrde te diplomate, postignut nakon što su se ministri spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti sastali sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom.

Prema istim izvorima, nacrt rezulucije bi mogao uskoro biti predstavljen Savetu bezbednosti.

Istovremeno, ruska delegacija demantovala da je dogovor postignut.

Pozivajući se na izvore iz ruske delegacije, agencija Itar-Tas je prenela da su oni iznenađeni tom informacijom.

Nešto ranije, zamenik ruskog šefa diplomatije Genadij Gatilov rekao je agenciji AP da će dogovor o rezoluciji biti najverovatnije postignut u naredna dva dana.

Gatilov je rekao da će tekst rezolucije obuhvatiti i, u vidu napomene, sedmo poglavlje Povelje UN, ukoliko Sirija ne bude poštovala plan o razoružanju.

To poglavlje se odnosi na pretnje po međunarodni mir i bezbednost i sadrži članove o obezbeđivanju sprovođenja rezolucija vojnim i drugim sredstvima, kao što su sankcije.

Generalni sekretar UN Ban Kimun zatražio je od velikih sila da prevaziđu neslaganja povodom rata u Siriji, dok se u Savetu bezbednosti UN razgovara o rezoluciji za kontrolu sirijskog hemijskog oružja.

Ban je na ručku ugostio ministre spoljnih poslova SAD, Rusije, Kine, Britanije i Francuske da bi im preneo tu poruku.

Prvi čovek svetske organizacije rekao je da Savet bezbednosti treba da preduzme korake zbog korišćenja hemijskog oružja u sirijskom sukobu i da izvrši pritisak da se u Ženevi održi mirovna konferencija o toj zemlji, preneo je AFP.

Zapadne zemlje, napominje francuska agencija, žele da se rezolucijom SB UN zapreti mogućim sankcijama ukoliko Asad ne održi obećanja o kontroli i uništenju hemijskog oružja, dok se Rusija - ključni saveznik Sirije, opire svakoj vrsti pretnji i preduzimanja akcije protiv Asada, navodi AFP.

Rusija i Kina su, podseća agencija, u proteklih 18 meseci tri puta već uložile veto na rezolucije SB UN koje su tražile da se poveća pritisak na sirijski režim.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво