Читај ми!

Švajcarska za vojnu obavezu

Stanovnici Švajcarske odbacili su predlog pacifističke Grupe za Švajcarsku bez armije o ukidanju obaveznog vojnog roka.

Švajcarci su se danas u velikom broju odazvali glasanju o ukidanju vojne obaveze, a 73,2 odsto birača izjasnilo se protiv tog predloga.

Na federalnom nivou 73,2 odsto glasača reklo je "ne" inicijativi Grupe za Švajcarsku bez Vojske, koju čine socijalisti, feministkinje i grupa za zaštitu prirodne sredine, a koja je zahtevala da se obavezno služenje vojnog roka zameni dobrovoljnim, ili manjom profesionalnom vojskom.

Sve velike partije i vlada bile su protiv te inicijative, osim Socijalističke stranke, a i oba Doma parlamenta glasala su protiv tog predloga.

Grupa je predlagala da se ukine redak u svetu model formiranja vojske po policijskom principu, kada komandne dužnosti zauzimaju oficiri za koje vojna služba nije glavna profesija, a da se Oružane snage Konfederacije prevedu na dobrovoljni ili profesionalni osnov.

Organizacija u kojoj su pretežno socijalisti, "zeleni" i feministkinje, ukazuje da je opšta vojna obaveza za zemlje Evrope prevaziđena i nije čudno da je, osim u Švajcarskoj, zadržana u devet evropskih zemalja - Austriji, Grčkoj, Danskoj, Kipru, Norveškoj, Finskoj, Rusiji,  Belorusiji i Ukrajini.

Istovremeno, švajcarski pacifisti tvrde da je previše troška za miroljubivu zemlju koja poštuje princip neutralnosti sa 7,7 miliona stanovnika održavati vojsku od 150.000 ljudi.

Ministar odbrane Ulrih Maurer je uoči referenduma rekao da bi "ukidanje vojne službe prekinulo prirodnu vezu koja ujedinjuje narod i vojsku".

Vojnim obveznicima smatraju se svi muškarci uzrasta od 20 do 50 godina, koji su dužni da oko pet meseci provedu u školi za regrute, posle čega postaju rezervistri i redovno moraju da se vraćaju na tronedeljne vežbe.

Ukupno, svaki regrut treba da odsluži oko 300 dana, u šta spada i osnovna obuka, kao i služenje od po dve nedelje na svake dve godine.

U vreme vežbi, vojnici i oficiri dobijaju platu, od kojih 80 odsto država refundira njihovim kompanijama.

U budžetu je za finansiranje vojske izdvojeno približno pet milijardi švajcarskih franaka ili 5,5 milijardi dolara.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара