Читај ми!

Sirija predala dosije "hemijsko oružje"

Bašar el Asad dan pre roka predao listu sa lokacijama skladišta gde se čuva sirijski smrtonosni arsenal. Spisak nepotpun, kažu iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ističući da očekuju još podataka. Džon Keri za "oštru" rezoluciju Saveta bezbednost UN o Siriji.

Režim Bašara el Asada, dan pre isteka roka, predao je listu sa lokacijama skladišta gde se čuva sirijski smrtonosni arsenal, javlja AP. To je bio glavni uslov u sporazumu SAD i Rusije o uništenju sirijskog hemijskog oružja.

Iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, čiji rad podržava UN, kažu da su dobili neke podatke o sirijskom arsenalu i ističu da Sirija mora da ispravi nedostatke do sledeće nedelje kako bi se pokrenula operacija uklanjanja hemijskog oružja, što bi sprečilo američku vojnu intervenciju.

Kako kažu, primili su deo dokumentacije i očekuju još podataka, prenosi Rojters.

Portparol te organizacije nije rekao šta nedostaje, dok diplomate ističu da je spisak prilično dugačak.

Izvršno veće te organizacije sastaće se početkom sledeće nedelje da bi razmotrilo spisak koji su dobili iz Damaska i odlučilo o primeni sporazuma SAD i Rusije, prema kojem je Sirija dužna da čitav arsenal uništi za devet meseci.

Ranije je najavljeno da će se sastanak te organizacije održati u nedelju.

Kako se čini, problem leži u činjenici da je Damask predao oko 1.000 strana teksta, koji pre razmatranja mora da bude preveden na engleski.  

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim o "oštroj" rezoluciji koju bi trebalo da donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o lišavanju Sirije hemijskog oružja.

Dvojica diplomata su, navodi AFP, u svakodnevnom kontaktu povodom Sirije i prošlog vikenda su u Ženevi sklopili dogovor kako da se sirijski režim liši zabranjenog hemijskog oružja.

"Razgovarali smo o saradnji za koju smo se obojica saglasili da je treba nastaviti, i da idemo ne samo ka tome da Sirija usvoji pravila Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja, već i ka donošenju jedne čvrste i oštre rezolucije Saveta bezbednosti UN". rekao je Keri.

"Nastavićemo rad na tome", dodao je američki državni sekretar.

Primirje sukobljenih ustanika

Ranije danas, sukobljene grupe sirijskih pobunjenika na severu Sirije dogovorile su se o primiriju.

Grupa pod nazivom Islamska država Iraka i Levanta, koja je povezana sa Al Kaidom, u sredu je preuzela je grad Azaz od Slobodne sirijiske armije, koju podržava Zapad.

Grad Azaz udaljen je pet kilometara od granice sa Turskom i 30 kilometara od Alepa.

Sukob između pobunjenika pretio da preraste u rat unutar rata.

Kako javlja Bi-Bi-Si, sukobljene strane su se dogovorile da razmene zatvorenike i vrate imovinu.

Nejasno je da li će to primirje uticati na sukobe između opozicionih grupa u drugim delovima zemlje.

Analitičari ističu da je veća šansa da će SAD i ostale zapadne sile naoružavati Slobodnu sirijsku armiju, kako bi se jasno distancirali od islamista.

Sukob između ustanika izbio je kada je ranjeni borac (Islamske države Iraka i Levanta ili grupe Al Muhadžrin) odveden u poljsku kliniku, gde su ga snimali radi prikupljanja sredstava.

Ranjenik je zatražio da mu se film preda i pozvao svoje prijatelje u pomoć.

Kliniku su čuvali pripadnici brigade "Severna oluja", koja je deo Sirijske slobodne armije. Nastao je sukob koji se završio tako što su pripadnici Islamske države Iraka i Levanta napali čitav grad i istisnuli birigadu "Severna oluja".

Tokom kratke kontrole Azaza, pripadnici Islamske države Iraka i Levanta uhapsili su određen broj aktivista, novinara, čak i članova lokalnog Šerijatskog suda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво