Читај ми!

Vašington, pobio ljude u naletu besa?

Aron Aleksis, koji je odgovoran za napad na zgradu komande Mornarice u Vašingtonu, gde je ubio 12 ljudi, navodno je patio od posttraumatskog sindroma i napada besa. Potraga za eventualnim pomagačem završena, pošto je ustanovljeno da je napad izveo sam.

Za napad na zgradu komande Mornarice u Vašingtonu, u kojem je stradalo ukupno 13 ljudi, odgovoran je samo bivši marinac Aron Aleksis, pošto je ustanovljeno da je napad izveo sam, saopštio je FBI.

Mediji su prethodno preneli izjave policijskih zvaničnika da se prvo sumnjalo na još dvojicu saučesnika, a kasnije na jednog, ali je nakon pregleda kamera za video-nadzor postalo jasno da je Aleksis sam organizovao napad.

Prema prvim medijskim informacijama, izgleda da se Aleksis ne povezuje ni sa jednom terorističkom organizacijom, već se navodi da je u pitanju osoba koja je patila od posttraumatskog sindroma i napada besa.

Kako prenosi AP, Aleksis je bolovao od paranoje, imao je problem sa spavanjem, a doktorima je tokom lečenja rekao da čuje glasove u glavi.

Članovi njegove porodice rekli su istražiteljima da je Aleksis od avgusta lečen, ali ga Mornarica i pored toga nije proglasila mentalno nestabilnom osobom, čime bi mu bilo oduzeto pravo ulaza u zgradu komande.

Prema navodima iz istrage, Aleksis se prijateljima žalio na Mornaricu, tvrdeći da je žrtva diskriminacije, a imao je i više napada besa kada je upotrebio vatreno oružje.

On je juče, prilikom ulaska u sedište Mornarice na Nejvi Jardu, koristio svoju validno izdatu propusnicu, dodaje AP.

Šef kancelarije FBI u Vašingtonu Valeri Parlav kaže da je Aleksis imao pristup velikom vojnom kompleksu, kakav ima još 18 hiljada ljudi koji su tu zaposleni.

U napadu je stradalo ukupno 13 ljudi, a osam je ranjeno i ovo je najteži napad u SAD od masakra u osnovnoj školi u Konektikatu, u decembru prošle godine, kada je ubijeno 27 ljudi, od kojih dvadesetoro dece.

Prema navodima En-Bi-Sija, nijedna od 12 Aleksisovih žrtava nije vojno lice, već su civili koji su preko privatnih firmi bili angažovani da rade u vojnoj ustanovi. Zvaničnici nisu saopštili imena nastradalih, jer još nisu obaveštene sve porodice, sem što su rekli da su žrtve imale između 46 i 73 godine.

Američka mornarica je sinoć saopštila da će svi ranjeni, mada nisu vojna lica, dobiti besplatno lečenje i medicinsku negu u vojnoj bolnici u Betesdi, u predgrađu Vašingtona. Svima koji su zaposleni u mornaričkom centru i njihovim porodicama biće ponuđena i pomoć psihologa i psihijatra ako to zatraže.

Kako mediji navode, Aleksis je u poslednje vreme radio kao kompjuterski tehničar za jednu manju kompaniju koju je za održavanje računara u vojnoj bazi angažovala kompanija "Hjulet Pakard".

On je bio vojni rezervista u Mornarici od 2007. do januara 2011. godine, kada je otpušten iz vojske, ali je i pored toga uspeo da prođe "bezbednosnu proveru" i dobije karticu za ulazak u komandu kada se zaposlio u firmi koju je, preko "Hjulet Pakarda", angažovala američka vojska.

Pušku sačmaricu, koju je koristio u napadu, Aleksis je kupio legalno u prodavnici u Virdžiniji prošle nedelje, dok je automatsku pušku i pištolj "glok" kasnije oteo od dvojice ranjenih policajaca.

Mediji pišu da je osumnjičeni živeo u Njujorku i Teksasu, te da je i ranije imao problema sa zakonom zbog napada besa. On je nedavno prešao u budizam i bio u Tajlandu, a prijatelji kažu da je sebe smatrao Tajlanđaninom.

Međutim, pre prelaska u budizam, Aleksis je, 2010. godine, bio uhapšen u svom stanu u Teksasu, zato što je pucao u plafon, a metak je prošao nedaleko od komšije s gornjeg sprata. Policiji je kasnije rekao da je u pitanju bio nesrećan slučaj.

I to nije sve: Naime, 2004. godine, u Sijetlu, pucao je u gume vozila jednog građevinskog preduzeća, a onda je u izjavi policiji rekao da su ga radnici ismevali, pa je dobio "napad besa".

Svaki ispad je pravdao posttraumatskim sindromom, od koga je, navodno, patio od 11. septembra 2001. godine, kada je pomagao u čišćenju ruševina i spasavanju povređenih.

Agencije prenose da su agenti FBI juče razgovarali s njegovim ocem i da je on potvrdio da je Aleksis imao "probleme sa besom" od 2001. godine.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво