Sirija, novi zahtevi pobunjenika

Posle dogovora SAD i Rusije o hemijskom oružju u Siriji, ustanici imaju nove zahteve. Rusija i SAD možda različito tumače sporazum, upozorava Aleksej Puškov. U Damasku ocenjuju da je dogovor "pobeda za Siriju". Barak Obama i iranski predsednik Rohani razmenili pisma o Siriji.

Sirijska opozicija zatražila je da međunarodna zajednica zabrani da režim u Damasku koristi svoju vojnu silu za napade na gradska područja, kao dodatak zabrani upotrebe hemijskog oružja.

"Sirijska nacionalna koalicija insistira na tome da zabrana korišćenja hemijskog oružja, čija je upotreba odnela više od 1.400 ljudskih života, bude proširena na korišćenje balističkih raketa i aviona za napade na urbana naselja", piše u saopštenju te sirijske opozicine grupacije, prenosi AFP.

Sa druge strane, sirijski ministar za nacionalno pomirenje Ali Haidar rekao je da je američko-ruski sporazum o uklanjanju sirijskog hemijskog oružja "pobeda za Siriju" koja je ostvarena zahvaljujući ruskim prijateljima.

"Sa jedne strane, sporazum pomaže Sirijcima da izađu iz krize, a sa druge strane omogućio je da se izbegne rat protiv Sirije", rekao je Haidar u intervjuu za rusku novinsku agenciju Ria Novosti, preneo je AFP.

Šef Arapske lige Nabil al Arabi je pozdravio američko-ruski sporazum o uklanjanju sirijskog hemijskog naoružanja, ističući da će to pomoći u nalaženju političkog rešenja za rat.

Američki predsednik Barak Obama je i pored dogovora sa Rusijom rekao da se i dalje ne slaže sa Vladimirom Putinom koji kaže da su pobunjenici izveli napad hemijskim oružjem u Damasku, i naglasio da je Asadov režim kriv za napad.

Obama je u intervjuuu televiziji Ej-Bi-Si ipak pohvalio diplomatske napore Putina u rešavanju problema sa hemijskim oružjem u Siriji.

Predsednik SAD je rekao i da je razmenio pisma sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem o Siriji, a Rohani je "izrazio razumevanje" za američku zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa.

Nemačka nudi da pomogne u uništavanju sirijskog hemijskog oružja saopštio je ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele.

Analitičari podsećaju da su Nemci u prošlosti pomagali pri uništavanju hemijskog oružja u Libiji i drugim zemljama.

Liberman: Sve zavisi od Asada

Opozicija je prethodno odbacila sporazumom o uništavanju sirijskog arsenala hemijskog oružja, postignut je juče u Ženevi posle trodnevnih razgovora šefova spoljnih poslova SAD i Rusije Džona Kerija i Sergeja Lavrova.

Prema sporazumu, sirijski predsednik Bašar el Asad ima rok od nedelju dana da objavi sve detalje o arsenalu zabranjenog oružja kako bi izbegao neprecizirane sankcije i pretnju od američke vojne intervencije.

Ipak, predsednik spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruske Dume Aleksej Puškov upozorava da Rusija i SAD možda "različito ili potpuno suprotno tumače" sporazum o uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

Puškov je istakao da je sporazum o sirijskom oružju "uspeh za rusku diplomatiju".

"SAD više nije prva violina. One su u izvesnoj meri ostale bez vojne prednosti", rekao je Puškov, navodeći ipak da Vašington još može da obnovi vojne pretnje.

U međuvremenu, zemlje Bliskog Istoka pozdravile su sporazum iz Ženeve.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Lariđani ocenjuje sporazum kao znak "racionalnosti" SAD.

Lariđani smatra da bi američki vojni udari rasplamsali sukobe u sirijskom regionu, među kojima je i Izrael, koji smatra da je sporazum o hemijskom oružju dobar za tu susednu sirijsku zemlju.

Predsedavajući izraelskog parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu Avigodor Liberman veruje da dogovor može da deluje, ali naglašava da sve zavisi od Asada.

"Asad ima veoma problematičnu prošlost u odnosu na pouzdanost i dobre namere. Nedavno je poricao da Sirija ima hemijsko oružje", podsetio je Liberman, inače bivši šef izraelske diplomatije.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара