Sirija, ustanici odbacili dogovor

Pobunjenici u Siriji odbacili dogovor o kontroli hemijskog oružja, koji su postigle SAD i Rusija. Dogovor sa SAD ne predviđa potencijalnu američku upotrebu sile, istakao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Džon Keri rekao da Sirija mora u roku od sedam dana da preda spisak svog hemijskog arsenala.

20.35 - UN potvrdio da je primio sirijsku dokumentaciju, kako bi ta država mogla da pristupi Konvenciji o hemijskom oružju, javlja Rojters

18.20 - Barak Obama poručio da će Sjedinjene Države biti "spremne za akciju", ako diplomatsko rešenje ne da rezultate.

14.53 - Opozicija tvrdi da je režim u Damasku počeo da premešta hemijsko oružje u Liban i Irak kako bi izbegao inspekciju UN.

13.25 - Pobunjenici odbacili dogovor o kontroli hemijskog oružja u Siriji, jer, kako kažu, neće rešiti krizu.

12.25 - Odluka zasnovana na konsenzusu i kompromisu. Postigli smo cilj, rekao Sergej Lavrov.

12.13 - Postignut dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja, kaže Džon Keri, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u Ženevi da su SAD i Rusija postigli dogovor o međunarodonoj kontroli sirijskog hemijskog oružja. Opozicija odbacila dogovor, istakavši da sporazum "podriva njihove napore da svrgnu Bašara el Asada". 

Keri je, posle razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, rekao da svet sada očekuje da će režim sirijskog predsednika Bašara Asada ispuniti javno data obećanja.

Prema njegovim rečima, Sirija mora da dostavi spisak oružja u roku o sedam dana.

Dve zemlje su se saglasile da Sirija mora da dozvoli inspektorima UN pristup svim skladištima hemijskog oružja, kao i metodologiji za uklanjanje i uništavanje hemijskog arsenala.

Lavrov je rekao da je odluka zasnovana na konsenzusu i kompromisu, istakavši da je cilj postignut.

Keri i Lavrov su rekli da, ako se Sirija ne povinuje uslovima sporazuma, pretrpeće posledice predviđene Poglavljem 7 Povelje UN, koji predviđa sankcije i vojnu akciju.

Nismo se dogovorili koje bi se mere u tom slučaju primenile, dodao je Keri. Podsetio je da je Barak Obama zadržao pravo da upotrebi vojnu silu protiv režima Bašara el Asada.

Lavrov je napomenuo da dogovor sa SAD o sirijskom hemijskom oružju ne predviđa potencijalnu američku upotrebu sile i automatsko uvođenje sankcija, istakavši da je to u nadležnosti Saveta bezbednosti UN.

Šef ruske diplomatije naveo je da američko-ruski predlog prvo mora da odobri telo Ujedinjenih nacija za kontrolu hemijskog oružja. Potom će se utvrditi vremenski okvir za uklanjanje i uništavanje tog oružja, dodao je Lavrov.

Međutim, Keri je poručio da inspektori UN moraju da budu na terenu najkasnije do novembra, a oružje mora biti uništeno do sredine 2014. godine.

Generalni sekretar UN Ban Kimun ocenio je da će rusko-američki dogovor omogućiti okončanje "ogromne patnje" Sirijaca. Ban je obećao pomoć UN za sprovođenje dogovora postignutog danas u Ženevi, izjavila je portparolka UN Vanina Maestrači.

I šefovi diplomatije Francuske, Engleske i Nemačke Loran Fabijus, Vilijam Hejg i Gido Vestervele, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton pozdravili su dogovor SAD i Rusije, ocenivši da je to važan korak napred.

Opozicija odbacila sporazum

Sirijska opozicija ocenila je sporazum kao udarac na njihove napore da svrgnu Asada.

Ipak, lider Vrhovnog sirijskog vojnog saveta, general Selim Idris, rekao je da će sarađivati i olakšati rad inspektora na terenu. Međutim, drugi funkcioner te organizacije odbacio je sporazum, rekavši da neće dozvoliti inspektorima da uđu u Siriju.

Idris tvrdi da je režim u Damasku počeo da premešta hemijsko oružje u Liban i Irak kako bi izbegao inspekciju UN.

Vašington smatra da u Siriji postoji 45 lokacija koje su povezane sa njenim programom hemijskog oružja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun će, kako se očekuje, Savetu bezbednosti u ponedeljak predstaviti izveštaj o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Inspektori, koji su imali zadatak da utvrde da li je u napadu 21. avgusta u predgrađu Damaska korišćeno hemijsko oružje, završili su izveštaj. Diplomate navode da bi izveštaj mogao i da sadrži ko je odgovoran za taj napad, prenela je agencija AP.

Opozicija izabrala privremenog premijera

Opoziciona sirijska Nacionalna koalicija izabrala je umerenog islamistu Ahmada Tumeha za privremenog premijera, dodelivši mu težak zadatak da zavede red u oblastima koje više nisu pod kontrolom predsednika Bašara el Asada.

Koalicija se nada da će 48-godišnji Tumeh pojačati poverenje u opoziciju, u vreme pregovora Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o sirijskom hemijskom oružju i putu ka postizanju dogovora o okončanju dvoipogodišnjeg sukoba u Siriji.

Tumeh, nekadašnji politički zatvorenik iz istočne pokrajine Deir al Zor, dobio je 75 od 97 glasova, na izborima Koalicije u Istanbulu.

On će najverovatnije izabrati kabinet od 13 ministara, prema dogovoru postignutom posle dvodnevnih pregovora između predstavnika arapskih zemalja i zapadne koalicije, preneo je Rojters.

"Prioritet moje vlade biće stabilizovanje oslobođenih oblasti i poboljšanje uslova života u njima", najavio je Tumeh.

U međuvremenu, sukobi u Siriji ne jenjavaju. Borbeni avioni napali su danas predgrađa Damaska koja se nalaze pod kontrolom pobunjenika, dok su se vladine snage sukobile sa pobunjenicima na prvoj liniji fronta, saopštili su građani i aktivisti opozicije.

Aktivisti tvrde da su napadi usredsređeni na Berze, severoistočni deo centralnog Damaska, odakle pobunjenici nastoje da prošire kontrolu na druge delove grada.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво