Keri i Lavrov, nastavak razgovora u Ženevi

Iako je najavljeno da će razgovore o sirijskom hemijskom oružju nastaviti 28. septembra, Džon Keri i Sergej Lavrov susrešće se tokom noći. Dosadašnji razgovori ocenjeni konstruktivnim. Londonski Tajms tvrdi da će izveštaj UN "direktno" optužiti Asada za napad hemijskim oružjem.

21.17 - Razgovori Lavrova i Kerija u Ženevi nastaviće se tokom noći, kako bi se došlo do rešenja, rekla portparolka ruskog šefa diplomatije, prenosi Rojters.

20.37 - SAD neće dozvoliti taktiku odugovlačenja. Vlada oprezan optimizam zbog napretka postignutog u poslednja 72 sata, kaže zamenica portparola Stejt departmenta Mari Harf.

18.45 - Ban Kimun: Istražitelji UN verovatno će potvrditi da je otrovni gas korišćen u napadu 21. avgusta u predgrađu Damaska. 

17.45 - Asadove snage gađaju bolnice u oblastima pod kontrolom pobunjenika, kako bi sprečile da se ranjenima ukaže pomoć, navode istražitelji UN, ocenjujući da je reč ratnom zločinu.

Američki i ruski zvaničnici nastaviće razgovore u Ženevi o sirijskom hemijskom oružju i tokom noći, iako je dogovreno da se Sergej Lavrov i Džon Keri sledeći put sastanu u Njujorku 28. septembra. 

Razgovore o sporazumu da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu nastaviće se i tokom noći, rekla je portparolka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Kako je navela, Lavrov i Keri će verovatno okončati razgovore tokom noći. Nisam sigurna za subotu, ali će se razgovorati tokom noći, dodala je portparolka Lavrova, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, u pitanju je pravi pregovorački proces i radi se na konkretnim rešenjima.

Posle današnjeg sastanka, državni sekretar SAD Džon Keri rekao je da je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom imao konstruktivne razgovore o sirijskom hemijskom oružju, koji će se nastaviti krajem ovog meseca u Njujorku kako bi se dogovorili o datumu za "Ženevu 2".

Keri je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim kolegom i međunarodnim izaslanikom za Siriju Lahdarom Brahimijem, rekao da se sa Lavrovom dogovorio za još jedan sastanak oko 28. septembra u Njujorku.

Istovremeno, ruski ministar Lavrov pohvalio je američkog kolegu jer razume važnost postizanja napretka na diplomatskom polju u pogledu Sirije.

Pozitivnim početkom razgovora, Lavrov i Keri zacrtali su put koji bi, ukoliko ne bude ozbiljnih preokreta, mogao dovesti do početka procesa rešavanja sirijske krize, u kojoj je, za dve i po godine, ubijeno bezmalo 100.000 ljudi. 

Prvi ozbiljan test za odlučnost Amerike da problem reši pregovorima očekuje se već u ponedeljak, kada će tim inspektora UN objaviti izveštaj o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Iako je, bar prvobitno, bilo najavljivano da će do objavljivanja sadržaj dokumenta ostati tajna, francuski i britanski zvaničnici tvrde da imaju pouzdane informacije da će inspektori UN za napad okriviti Asadovu vladu.

Posle francuskog ministarstva spoljnih poslova, detalje iz izveštaja danas je objavio i londonski Tajms, navodeći da dokument sadrži pregršt dokaza o upotrebi "nervnog bojnog otrova". 

Istovremeno, zapadne obaveštajne službe saopštile su da je Damask počeo operaciju preraspoređivanja arsenala hemijskog naoružanja na tridesetak lokacija širom Sirije, ali delimično i u Liban i Irak.

Verodostojnost te tvrdnje teško je potvrditi, jer zapadni zvaničnici priznaju da o položajima sirijskih jedinica za hemijsko ratovanje sada znaju mnogo manje nego pre šest meseci. 

"Ženeva 2" posle novog sastanka u Njujorku 

Brahimi je istakao da je rad na okončanju sirijskog hemijskog oružja veoma važan za organizovanje konferencije "Ženeva 2", nastavka mirovne konferencije održane u Ženevi prošle godine.

Cilj konferencije je da za isti sto sednu sirijski pobunjenici i vlada predsednika Bašara el Asada.

Damask je formalno zatražio da se priključi međunarodnoj konvenciji o hemijskom naoružanju. Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da bi podaci o hemijskom oružju mogli početi da se prosleđuju Ujedinjenim nacijama već posle 30 dana.

Američki državni sekretar Džon Keri odbacio je Asadov predlog, istakavši da poštovanje takvih standardnih procedura postaje nebitno kada je hemijsko oružje već upotrebljeno. S druge strane, predlog Sirije pozdravili su UN, Rusija, Kina i Iran.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Sirija pokazala dobru volju i odlučnost da se konflikt u toj zemlji razreši.

"Postojala je realna pretnja vojnom intervencijom protiv suverene zemlje i bez sankcija Saveta bezbednosti. To je opasnost za mir u svetu. Razgovaraćemo o inicijativi da se hemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu, pa se nadam da će to dovesti do mirnog rešenja krize u toj zemlji", rekao je Putin.

U međuvremenu, sirijska opozicija pozvala je Rusiju da prestane da izvozi oružje vladi u Damasku.

"Ako Rusija želi da se nađe političko rešenje za krizu u Siriji, neka prestane da svake nedelje isporučuje oružje Asadovom režimu. Ono se koristi za ubijanje civila", rekao je portparol Sirijske nacionalne koalicije Haled Saleh.

Paralelno sa diplomatskim naporima u Ženevi, u Siriji ne jenjava nasilje. Kako navode opozicioni aktivisti, avioni sirijske vojske bombardovali su jednu bolnicu u oblasti pod kontrolom pobunjenika na severu zemlje. Poginulo je devet civila i dva doktora.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво