Keri ne veruje Asadu

Damask će predati hemijsko oružje. Sergej Lavrov i Džon Keri o Siriji u Ženevi. "Procurio" izveštaj UN o hemijskom oružju. CIA naoružava pobunjenike, koji su, unapred, odbacili ruski plan.

20.10 - Džon Keri odbacio Asadov predlog da predaja hemijskog naoružanja počne za mesec dana i upozorio Damask da će snositi posledice ukoliko ne odbaci taj arsenal. "Napade na Siriju ćemo učiniti nepotrebnim" rekao Lavrov. Pregovori Amerike i Rusije u Ženevi su počeli. 

19.30 - Komandant pobunjeničkih snaga, general Salim Idriz, rekao da njegove snage još nisu dobile vojnu pomoć Amerike. Idriz je rekao i da je od Kerija dobio obećanje da će napadi početi ukoliko Asad bude "počeo da vrda".

18.51 - Sirija predala Ujedinjenim nacijama dokument u kojem izražava želju da se uključi u Konvenciju o hemijskom naoružanju, saopštio UN. 

16.25 - Najmanje 50 pobunjenika je ubijeno u obračunima rivalskih ustaničkih grupa na severoistoku Sirije. Sukobili su se Kurdi i islamisti iz pokreta Al Nusra. Poginulo je 13 Kurda i 35 islamista.

Nekoliko sati pre početka razgovora šefova diplomatija SAD i Rusije, Džona Kerija i Sergeja Lavrova, sirijski predsednik Bašar el Asad najavio je da će predati arsenal hemijskog naoružanja, čime je postavio scenografiju za početak raspoređivanja međunarodnih inspektora.

"Oružje ne predajemo zbog američkog pritiska, već zbog ruskog predloga", rekao je Asad ruskoj televiziji Rosija 24.

Asad je, međutim, rekao da će informacije o hemijskom oružju predati mesec dana pošto Sirija ratifikuje Konvenciju o hemijskom naoružanju.

"Kada se uverimo da SAD uistinu želi stabilnost u regionu, prestane da preti napadom i obustavi naoružavanje terorista, verujemo da proces, koji je neophodan, može biti i okončan", rekao je Asad.

Američki državni sekretar, međutim, odbacio je Asadov predlog da oružje preda mesec dana po potpisivanju sporazuma o zabrani hemijskog oružja.

Komentarišući Asadove navode da je rok od 30 dana standardan, Keri je podvukao da "nema ničeg standardnog, zbog toga što je Asad upotrebio hemijsko oružje".

"Reči sirijskog režima po našem sudu jednostavno nisu dovoljne. Zato smo došli ovde da radimo zajedno sa Rusima", rekao je Keri u Ženevi, gde razgovara sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Američki vojni udar mogao bi da se dogodi ukoliko Asad ne pristane da na propisan način demontira svoj arsenal hemijskog oružja, upozorio je Keri, ističući da "mora biti posledica ako se to ne desi".

Sergej Lavrov, međutim, ističe da je vojni udar na Siriju nepotreban, jer će Sirija predati svoje hemijsko naoružanje i priključuje se međunarodnom sporazumu o zabrani njegovog korišćenja.

Ruski plan, kojim se predviđa međunarodna kontrola sirijskog hemijskog oružja, osnova je pregovora koje će u naredna dva dana voditi Lavrov i Keri, pošto su njihovi ambasadori u Njujorku, Vitalij Čurkin i Samanta Pauer, konstatovali razlike u stavovima i odluku prepustili šefovima.

Suštinski, ukoliko plan bude dogovoren u Ženevi, Sirija će morati da ratifikuje Konvenciju o zabrani hemijskog naoružanja, obelodani gde se nalaze skladišta hemijskog oružja i prihvati odluke tima stručnjaka, koji će biti raspoređen u Siriji.

Rusija i Zapad se spore oko "težine" nove rezolucije UN, pošto se francuski predlog, kojim se rok za predaju hemijskog oružja ograničava na dve sedmice uz žestoke konsekvence ukoliko saradnja izostane, Moskvi čini neprihvatljivim.

Uprkos jasnim razlikama, diplomate na obe strane smatraju da je sporazum moguć, pa će u Ženevi biti održana i serija sastanaka ruskih i američkih stručnjaka za hemijsko naoružanje, koji će pokušati da uspostave sistem nadgledanja sirijskog arsenala.

Procurio izveštaj UN o Siriji

Francuska, koja je predložila prvu i prilično oštru verziju rezolucije UN, dodala je, unekoliko, ulje na vatru diplomatske napetosti navodeći da će u izveštaju UN o hemijskim napadima u Siriji, čije je objavljivanje najavljeno za ponedeljak, biti manje ili više jasno navedeno ko je kriv za napade hemijskim oružjem.

"Biće jasno rečeno da je počinjen masakr hemijskim oružjem", rekao je šef francuske diplomatije Loran Fabijus, čiji je nastup naišao na ozbiljne kritike među diplomatama, koji smatraju da je preuranjeno objavljivanje rezultata istrage nepotrebno.

Fabijus je, takođe, rekao da će na osnovu tog izveštaja biti jasnije da li je uopšte moguće kontrolisati sirijski arsenal hemijskog naoružanja.

Kako su naveli francuski izvori u UN, Fabijusa je o detaljima izveštaja obavestio prvi čovek UN Ban Kimun, što svetska organizacija nije ni demantovala, ali ni potvrdila. 

CIA naoružava ustanike

Američka Centralna obaveštajna agencija počela je, u poslednje dve sedmice, operaciju naoružavanja ustanika lakim naoružanjem, municijom i drugom vojnom opremom, piše Vašington post.

Ta operacija najavljena je još pre nekoliko meseci, ali su pripreme tekle veoma sporo pošto su američki agenti, zbog borbi koje se vode na sve strane, imali ozbiljne logističke probleme. Istovremeno, operaciju je "kočio" i strah Vašingtona da vojna pomoć ne završi u rukama islamista.

Upravo taj strah glavni je razlog zbog kojeg jedna od država koje drže stranu ustanicima, nije spremna da im isporuči lake protivavionske projektile.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво