Sirija, pobunjenici protiv ruskog plana

Počiniocu hemijskog napada treba da se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom, poručuju sirijski pobunjenici koji odbacuju ruski predlog da Damask svoje hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu. O planu Moskve Sergej Lavrov i Džon Keri razgovaraju u Ženevi.

Pobunjenička Slobodna sirijska armija odbacila je predlog Rusije da Sirija svoje hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

"Slobodna sirijska armija objavljuje da kategorički odbacuje rusku inicijativu koja predviđa da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu", naveo je Salim Idris, lider pobunjeničkog Vrhovnog vojnog saveta u video poruci objavljenoj na Jutjubu, prenele su agencije.

Idris je rekao da Asad mora da bude odgovoran pošto je Sirija priznala da poseduje hemijsko oružje.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da se ne zadovolji povlačenjem hemijskog oružja, koje je kriminalni instrument, već da proglasi počinioca odgovornim i sudi mu pred Međunarodnim krivičnim sudom", istakao je Idris.

Plan koji je Rusija predala Sjedinjenim Državama o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod kontrolu međunarodne zajednice, sadrži četiri tačke, a prvi korak predviđa da se Sirija pridruži Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, piše ruski dnevnik Komersant.

Plan koji je Moskva predložila ove nedelje, ima za cilj da se izbegne vojna akcija SAD kao reakcija na napad hemijskim oružjem kod Damaska za koji Zapad tvrdi da ga je izveo sirijski režim.

Otkrivajući detalje plana prvi put, Komersant navodi da je on dostavljen Amerikancima još u utorak, ali da je to Rusija saopštila tek u sredu uveče, prenosi AFP.

Kao prvi korak, plan predviđa da se Damask pridruži Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, a zatim bi Sirija trebalo da otkrije lokaciju na kojoj je smešteno oružje i gde se ono proizvodi, navodi list pozivajući se na ruske diplomatske izvore.

Treći korak bio bi da se inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja dozvoli da pregledaju oružje u Siriji, a zatim bi, kao četvrti i poslednji korak, u saradnji sa inspektorima, trebalo doneti odluku o tome kako da se oružje uništi.

Komersant, poznat po pouzdanim izvorima u ministarstvu spoljnih poslova, navodi da tek treba da se odluči ko će fizički uništiti oružje, mada se ne isključujuje mogućnost da bi to mogle da učine SAD i Rusija zajedno.

O ovom planu danas će razgovarati šefovi diplomatije Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri u Ženevi.

Lavrov je uoči odlaska u Ženevu najavio da će u razgovorima učestvovati eksperti za hemijsko naoružanje obe zemlje, ali nije isključio ni mogućnost da im se na dvodnevnom sastanku pridruži i specijalni izaslanik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi.

Kako navodi Komersant, današnje razgovore inicirala je američka strana pošto je dobila kopiju detalja ruskog plana.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво