Читај ми!

Korejsko poluostrvo, ulazak u mirnije vode

Industrijska zona Kesong, koja se nalazi na granici Severne i Južne Koreje, započeće probni rad sledećeg ponedeljka, nakon pet meseci blokade. Pjongjang i Seul za ovaj mesec planiraju i ujedinjavanje porodica razdvojenih Korejskim ratom, a prošle sedmice su obnovili "vruću liniju" između pograničnih vojnih jedinica.

Severna i Južna Koreja su odlučile da obnove rad zajedničke industrijske zone Kesong, koja se nalazi na teritoriji Severa i koja ne radi od aprila, otkako ju je Pjongjang zatvorio uz bujicu pretnji Seulu i njegovom savezniku, SAD.

Ovo je novi znak smanjivanja tenzija između dva rivala, koje su na proleće bile na vrhuncu kada su Ujedinjene nacije dva puta zaoštravale sankcije Severnoj Koreji zbog testiranja raketne tehnologije i nuklearnog oružja.

Pjongjang je na to odgovorio veoma ratobornom retorikom, pretnjama "svetim" nuklearnim ratom Seulu i Vašingtonu, i zatvaranjem Kesonga.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da će industrijska zona Kesong, koja se nalazi odmah do teško utvrđene granice Severa i Juga, početi probni rad sledećeg ponedeljka, dok će stalno poslovanje krenuti u nekom trenutku posle toga.

Južnokorejske kompanije koje budu poslovale u Kesongu biće oslobođene plaćanja poreza za ovogodišnje poslovanje u toj zoni.

Dve Koreje takođe za ovaj mesec planiraju ujedinjavanje porodica razdvojenih Korejskim ratom, a prošle sedmice su obnovile "vruću liniju" između pograničnih vojnih jedinica.

Sporazum o Kesongu je objavljen nakon što su se prošlog meseca, posle sedam rundi pregovora - od kojih se jedna završila tučom između pregovarača - Pjongjang i Seul dogovorili da rade na otvaranju industrijske zone.

Kesong je bio poslednji simbol saradnje dvaju Koreja pre no što je Pjongjang odlučio da povuče svojih 53.000 radnika i zatvori zonu.

Ova zona je funkcionisala tako što je Južna Koreja davala menadžere i znanje, a Severna Koreja radnu snagu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво