Amerika spremna za napad na Siriju

Vašington i Zapad nemaju dileme o tome ko je kriv za napad hemijskim oružjem u Siriji i raspoređuju snage u okolini Sirije, a zapadni mediji prenose da bi "napad krstarećim raketama" mogao da počne već u četvrtak. Pobunjenici, navodno, Pentagonu već predali spisak meta.

1.10 - Sirijska vlada je očigledno odgovorna za upotrebu hemijskog oružja protiv civila prošle sedmice i mora da odgovara zbog tog "gnusnog čina", kaže potpredsednik SAD Džozef Bajden. 

21.00 - Bela kuća saopštila da eventualna akcija u Siriji zbog upotrebe hemijskog oružja ne bi imala za cilj promenu režima predsednika Bašara el Asada.

20.52 - Približno 90 osoba iz Rusije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država evakuisano iz Sirije avionom ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Intervencija zapadnih sila u Siriji čini se bližom nego ikad, a to potvrđuje i portparol Bele kuće Džej Karni koji je objavio kako se narednih dana može očekivati da američka obaveštajna služba izda formalni izveštaj o navodnom korišćenju hemijskog oružja, čiji zaključak će, kako se očekuje, biti da je sirijska vlada odgovorna za takav napad.

Karni ističe da SAD imaju na raspolaganju razne opcije, a ne samo vojne. Poslednjih dana se ipak najviše govori o ograničenim napadima krstarećim raketama.

Portparol Bele kuće rekao je da SAD i još 188 zemalja potpisnica konvencije o hemijskom oružju imaju odgovornost da se poštuju međunarodne norme.

"Opcije koje razmatramo ne tiču se promene režima. One se tiču reakcije na očigledno kršenje međunarodnih standarda koji zabranjuju upotrebu hemijskog oružja", rekao je Karni.

On je, međutim, dodao da SAD podržavju sirijsku opozciju u borbi s Asadovim režimom.

Sirijska opozicija smatra da je "pitanje dana" kada će početi zapadna vojna intervencija protiv režima predsednika Bašara al Asada, a američka televizijska mreža En-Bi-Si navodi da bi vazdušni napadi mogli biti pokrenuti već u četvrtak.

Ahmad Ramadan, član političkog odbora Sirijske nacionalne koalicije, rekao je da je intervencija neizbežna i da su u pitanju "dani, a ne nedelje", i istakao je da su zapadne zemlje već konsultovale predstavnike opozicije oko eventualnih meta u Siriji.

"Nema prezicnog datuma. Ali može se govoriti o neizbežnoj međunarodnoj intervenciji protiv režima. To je pitanje dana, a ne nedelja", izjavio je Ramadan.

Naveo je da je bilo sastanaka između pobunjeničke Slobodne sirijske armije i savezničkih zemalja, na kojima se razgovaralo o mogućim metama koje bi mogle biti aerodromi, vojne baze, i skladišta oružja.

Televizija En-Bi-Si je, u međuvremenu, izvestila, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da bi raketni napad na Siriju mogao da počne "već u četvrtak".

Na pitanje kojih bi razmera mogla biti vazdušna operacija i koliko bi trajala, taj zvaničnik je naveo "tri dana".

Cilj intervencije bio bi, prema njegovim rečima, da se uputi poruka Asadu, a ne da se unište sirijski vojni kapaciteti.

Rojters je prethodno izvestio da su zapadne sile na jučerašnjem sastanku u Istanbulu obavestile sirijsku opoziciju da bi narednih dana mogao biti izvršen napad na Asadove snage.

Na sastanku u istanbulskom hotelu učestvovali su visoki predstavnici opozicione Sirijske nacionalne koalicije, uključujući njenog predsednika Ahmada Džarbu, kao i izaslanici 11 ključnih zemalja "Prijatelja Sirije", među kojima Amerikanac Robert Ford.

U međuvremenu su u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 100 milja od Sirije, počeli da pristižu ratni avioni i vojni transporteri, što bi mogao da bude znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim.

Britanska vojska pojačava svoje prisustvo u Mediteranu i sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije. 

Rojters podseća da je i američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gde ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Slično je učinila i Francuska, koja se spominje kao još jedan ključni igrač u mogućoj intervenciji. Njeni borbeni avioni se nalaze u Emiratima.

S druge strane, Italija smatra da vojna akcija međunarodnih snaga u Siriji zbog navodnog hemijskog napada na civile mora imati odborenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministarka spoljnih poslova Italije Ema Bonino rekla je da je hemijski napad "ratni zločin" i da njena vlada neće podržati vojnu akciju bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN.

Rusija se i dalje protivi intervenciji. Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin je aludirajući na izjave o Siriji rekao da se zapadne zemlje ponašaju u islamskom svetu kao "majmun sa granatom".   

Zvanični Damask je, u međuvremenu, optužio američkog državnog sekretara Džona Kerija da laže kad tvrdi da postoje neoborivi dokazi masovnog napada 21. avgusta hemijskim oružjem u Siriji, koji je, prema njegovim rečima, verovatno izvršio Asadov režim.

broj komentara 61 pošalji komentar
(sreda, 28. avg 2013, 20:36)
anonymousmunja [neregistrovani]

svasta

"Milosrdni andjeo", sad u Siriju, nastradace nevini ljudi, a po zavrsetku "operacije" uslediće izvinjavanja i dugi govori "nikad vise rata"?E kakav je Svet, sve je podredjeno ratovanju-ubijanju.Cemu služe UN?Čemu Vlade,Čemu diplomatija, čemu, čemi, ničemu.

(sreda, 28. avg 2013, 18:59)
Istoricar [neregistrovani]

Kao i obicno...

Zbog nemogucnosti obaranja (da se tako izrazim)
El Asada, zapad je odlucio da uzme stvar u svoje ruke,posto nisu mogli indirektno preko placenika koje nazivaju "pobunjenicima" sada ce direktno,ovaj prikaz sprovodjenja njihove demokratije nije nista novo, sa tim zaverama smo vec upoznati.

(sreda, 28. avg 2013, 10:42)
Barbarogenije [neregistrovani]

USA

Svetski pilicajac..?...Svetski kriminalac...

(sreda, 28. avg 2013, 10:41)
anonymous [neregistrovani]

nema dileme

Pa za mene ne postoji nikakva dilema. Kao i uvek ista prica. Da je rec o demokratskom drustvu culi bismo i videli u direktnom prenosu na TV sta kazu predstavnici pobunjenika i sta kazu predstavnici vlasti u Siriji. Mi samo cujemo sta kaze "veliki" dobitnik nagrade za mir, koji ce tu nagradu da prospe iz aviona po neduznim ljudima. 

(sreda, 28. avg 2013, 09:57)
Rade [neregistrovani]

Svetski Policajac

Neoprostivo je i zabranjeno korišćenje hemijskog oružja,naročito protiv civila. To mora da se temeljno istraži od strane UN i da oni odluče šta i kako reagovati. Samostalna intervencija od strane USA je neprihvatljiva, mada ništa ne iznenađuje od strane svetskog policajca... 

(sreda, 28. avg 2013, 09:57)
anonymous [neregistrovani]

Nema kraja

Ovo je zaista sumrak civilizacije ...

(sreda, 28. avg 2013, 09:40)
anonymous [neregistrovani]

napad

tesla je sve bio u pravu kada je pričao da je eksplatacija resursa zločin prema budićim generacijama i da njima neće ostati ništa i da treba preći na druge vidove proizvodnje energije.

(sreda, 28. avg 2013, 09:18)
Trske [neregistrovani]

Namestaljka

Kakva je ovo opaka banda. UN su samo glupost.

(sreda, 28. avg 2013, 09:14)
anonymous [neregistrovani]

konzultacija

Obame sa Kameronom je paralela konzultacije izmedju Busa i Blera a posle ce krivicu da prebace na tajne sluzbe zbog gresaka u obavestavanju .

(sreda, 28. avg 2013, 08:36)
anonymous [neregistrovani]

Americka agenda

Mislim da su sva naucna dostignuca i rezultate istrazivanja pogresno shvatili i zloupotrebljavaju ih sistematski sve vreme. Raznorazne grupe briljantnih umova su napravile analize globalnih sistema koji rastu eksponencijalno, i shvatili da na planeti sa ogranicenim resursima to ne moze tako u nedogled. I, umesto da ucine nesto protiv divljacke eksploatacije, oni resili da smanje ljudstvo. Morbidno.