Читај ми!

Špigl: NSA špijunirao UN

NSA tajno nadgledala unutrašnju video-konferencijsku vezu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, piše nemački nedeljnik "Špigl". Kako tvrdi list, meta špijuniranja bile države članice u svetskoj organizaciji i institucije u UN, poput Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

U poslednjem u nizu tekstova posvećenih programu špijuniranja SAD koji su doveli do zaoštravanja odnosa između Vašingtona i njegovih saveznika, nemački magazin Špigl piše da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) tajno nadgledala unutrašnju video-konferencijsku vezu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Nedeljnik Špigl navodi da, poverljiva dokumenta koje je listu dostavio odbegli američki obavestajac Edvard Snouden, pokazuju da je NSA uspela da dešifruje video-konferencijsku vezu u UN prošlog leta.

Za samo tri sedmice, američka obaveštajna agencija uspela je da broj "provaljenih" komunikacija poveća sa 12 na 458, prenosi AP.

Nedeljnik prenosi da su meta špijuniranja i postavljanja tajnih prislušnih uređaja bile države članice u svetskoj organizaciji i institucije u UN, poput Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Interna dokumenta pokazuju da je NSA špijunirala delegaciju EU u Njujorku pošto se preselila u nove prostorije u jesen prošle godine.

Među dokumentima koje je Snouden kopirao i dostavio Špiglu nalaze se i planovi misije EU, njena informaciona tehnologija i serveri.

Iz tih dokumenata se, takođe, vidi da je NSA prisluškivala više od 80 amabasada i konzulata širom sveta, a program je nazvan "služba specijalne kolekcije", navodi Rojters.

Kako ističe list, nadgledanje je intenzivno i dobro organizovano i nema nikakve veze sa odbijanjem terorista.

Špijuniranje SAD je vruća tema u Nemačkoj imajući u vidu da se sledećeg meseca održavaju parlamentarni izbori u toj zemlji, a pojedini izveštaji ukazuju da su nemački obaveštajci sarađivali sa američkim kolegama u špijuniranju.

Afera sa špijuniranjem mogla bi da utiče na nemačke birače da o svemu daju svoje mišljenje ukoliko se ispostavi da je kancelarka Angela Merkel znala mnogo više o toj saradnji nego što tvrdi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара