Читај ми!

Asadovo "zeleno svetlo" inspektorima UN

Režim Bašara el Asada dao dozvolu inspektorima UN da posete predgrađe Damaska gde je u napadu u sredu navodno korišćeno hemijsko oružje. Iz Pentagona ističu da su spremni za vojnu intervenciju ukoliko predsednik Barak Obama od njih to zatraži. Damask upozorava da bi takav potez zapalio čitav Bliski istok.

20.53 - Predsednik Francuske Fransoa Oland razgovarao sa američkim kolegom Barakom Obamom i preneo mu da sve ukazuje da je režim u Damasku odgovoran za hemijske napade 21. avgusta. Oland je o Siriji razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

19.56 - Dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji možda su već uništeni, saopštio britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.  

18.34 - Guverner sirijske provincije Hama, Anas Abdul Razak Naem, ubijen je u bombaškom napadu u gradu Hami, javila sirijska državna televizija.  

15.45 - Tim inspektora UN sutra će započeti istragu na mestu gde je izveden navodni hemijski napad, saopštila svetska organizacija.

14.53 - Sirijske vlasti dale dozvolu inspektorima UN da posete predgrađe Damaska gde je u napadu u sredu navodno korišćeno hemijsko oružje, prenosi Rojters.

Bašar el Asad dozvolio je inspektorima UN da posete predgrađe Damaska gde je u napadu u sredu navodno korišćeno hemijsko oružje.

Sporazum su potpisali sirijska vlada i Ujedinjene nacije tokom posete visoke predstavnice UN za razoružanje, Angele Kane, da bi tim UN, na čelu sa profesorom Ake Selstromom istražio navodnu upotrebe hemijskog oružja u provinciji Damask, saopštilo je sirisjko Ministarstvo odbrane, a prenosi Rojters.

Kako se ističe, sporazum "stupa na snagu odmah".

Tim stručnjaka za hemijsko oružje sutra će obići mesto napada, saopšteno je iz kabineta generalnog sekretara UN Ban Kimuna.

Kako se navodi, sirijske vlasti su obećale da će poštovati prekid vatre u istočnim predgrađima Damaska dok timovi UN budu izvodili "aktivnosti za utvrđivanje činjeničnog stanja".

Odluka Damaska naišla je na odobravanje zvanične Moskve.

Rusija je saopštila da je "zadovoljna" današnjim odobrenjem vlade Sirije da stručnjaci UN istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja, ali je upozorila one koji su za vojnu opciju u Siriji, da bi to bila "tragična greška".

"Snažno pozivamo one koji, pokušavajući da ekspertima UN nametnu šta treba da utvrde istragom, upotrebe zdrav razum i ne počine tragičnu grešku", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Aleksandar Lukaševič.

Ranije danas, iz Pentagona je poručeno da su spremni za vojnu intervenciju ukoliko predsednik Barak Obama od njih to zatraži.

"Predsednik Obama rekao nam je da budemo spremni za sve opcije koje mogu da iskrsnu. Mi smo to već učinili", kaže američki ministar odbrane Čak Hejgl.

Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron saglasili su se sinoć da će Vašington i London odlučno reagovati ukoliko se ispostavi da je Sirija koristila hemijsko oružje. Kako su istakli, duboko su zabrinuti, dodavši da će "nastaviti bliske konsultacije" o navodnom napadu u sredu kod Damaska.

Obama i Kameron razgovarali su telefonom 40 minuta, o tome kako bi trebalo reagovati ako se pojave čvrsti dokazi da je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada zaista upotrebio hemijsko oružje.

Američka Šesta flota, u čijem se sastavu nalaze i brodovi sa krstarećim raketama tipa "tomhavk", pojačaće svoje prisustvo u Sredozemnom moru, najavili su zvaničnici.

Te reči nisu blagonaklono dočekane u Damasku. Kako prenosi agencija SANA, sirijski ministar odbrane Omran Zoabi rekao je da eventualna vojna intervencija Amerike ne bi bila "piknik", već da bi zapalila čitav Bliski istok.

Američka vojna intervencija stvorila bi "vatrenu loptu koja bi zapalila čitav Bliski istok", istakao je Zoabi.

Teheran: Ne prelazite "crvenu liniju"

Najbliži saveznik Sirije, Iran, poručio je Vašingtonu da ne prelazi "crvenu liniju" u Siriji, koju je deo međunarodne zajednice optužio da je upotrebom nervnog gasa ubio stotine ljudi.

"Ako Sjedinjene Države pređu 'crvenu liniju', biće ozbiljnih posledica po Belu kuću", rekao je zamenik načelnika generalštaba iranskih oružanih snaga Masud Jazajeri.

Sirijska opozicija tvrdi da je preko hiljadu civila ubijeno u hemijskom napadu vojske na predgrađa Damaska. Video snimci tela žrtava, izazavali su glasne zahteve dela međunarodne zajednice za odlučnom vojnom intervencijom protiv Asadovog režima.

Prema navodima organizacije "Lekari bez granica", u tri bolnice u Dasmasku umrlo je 355 osoba od 3.600 koje su primljene sa simptomima trovanja nervnim gasom.

Prema podacima UN-a, za dve i po godine građanskog rata u Siriji stradalo je više od 100.000 ljudi.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара