Читај ми!

Hemijsko oružje u pobunjeničkom tunelu?

Vojska Bašara el Asada pronašla hemijsko oružje u tunelima pobunjenika u predgrađu Damaska, javila sirijska državna televizija. Hiljade pacijenata sa neurotoksičnim simptomima primljeno u bolnice u Damasku, a 355 je umrlo, saopštili Lekari bez granica. Američke pomorske snage krenule ka Siriji.

22.10 - Damask će sarađivati s misijom UN i dozvoliti joj da poseti područja pogođena hemijskim oružjem koje koriste pobunjeničke grupe, rekao šef sirijske diplomatije Valid Moalem. 

20.33 - Lider glavne opozicione grupe u Siriji Ahmad Džarba pozvao zapadne zemlje da intervenišu povodom napada u predgrađu Damaska. 

20.02 - U napadu "toksičnim gasom" ranije ove nedelje u predgrađu Damaska registrovana 322 poginula, uključujući 54 dece, saopštila sirijska Opservatorija za ljudska prava.

18.34 - Američka šesta flota plovi u pravcu Sirije, potvrdili američki bezbednosni zvaničnici.

17.51 - Oko 3.600 pacijenata sa neurotoksičnim simptomima primljeno u tri bolnice u Damasku, saopštili Lekari bez granica. Umrlo je 355 pacijenata.  

Sirijska vojska pronašla je hemijske agense u tunelima pobunjenika nedaleko od Damaska, javila je sirijska državna televizija, prenosi Rojters.

Vojnici sirijske armije pronašli su hemijske agense kada su ušli u pobunjenički tunel u Jobaru, predgrađu Damaska, javila je državna televizija, dodajući da su neki od njih počeli da se guše.

"Vojni heroji ušli u tunele terorista i videli hemijske agense. Neki vojnici su počeli da se guše dok su ulazili u Jobar", citirala je izvor državna televizija.

"Hitna pomoć je došla da pomogne ljudima koji su se gušili u Jobaru", rekao je izvor, dodajući da se vojska pripremala za napad na predgrađe gde su smešteni pobunjenici.

Lekari bez granica su saopštili da je u tri bolnice u Damasku primljeno oko 3.600 pacijenata sa neurotoksičnim simptomima, dok je 355 umrlo.  

Asadova vlada odbacila je optužbe da je upotrebila hemijsko oružje, a njen glavni saveznik Rusija nagovestila je da je pobunjnička vojska možda izvršila hemijski napad sama na sebe, kako bi isprovocirala međunarodnu intervenciju, navodi britanska agencija.

Šefica odeljenja UN za razoružanje Angela Kane doputovala je danas u Damask gde će izvršiti pritisak na sirijsku vladu da dozvoli stručnjacima UN da istraže navode o hemijskom napadu izvršenom ove nedelje.

Antivladini aktivisti optužili su Asadov režim da je u sredu kod Damaska izvršio napad hemijskim oružjem. U tom napadu je stradalo nekoliko stotina ljudi.

U međuvremenu su američke pomorske snage krenule u pravcu Sirije. Predsednik SAD Barak Obama razmatra mogućnost vojne akcije u toj zemlji.

Američki zvaničnici za bezbednost rekli su da je ratna mornarica poslala svoju šestu flotu u istočni Mediteran. Međutim, prema rečima zvaničnika, flota nije dobila naređenje za bilo kakav napad na Siriju.

Obama je izjavio da bi brza intervencija u Siriji bila daleko problematičnija zbog koraka koji se prethodno moraju obaviti u međunarodnoj zajednici. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи