Читај ми!

Egipat, 900 mrtvih od srede

Pristalice Muhameda Mursija nastavljaju proteste. Vlada vanredno zaseda o krizi. Vojska poručuje da neće dozvoliti novo nasilje. U pokušaju bekstva iz policijskog konvoja poginulo 38 pritvorenika, pristalica Muslimanskog bratstva. U neredima širom Egipta od srede stradalo gotovo 900 ljudi.

Muslimansko bratstvo svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Mursija organizuje nove proteste, dok privremena vlada u Kairu vanredno zaseda o krizi.

U neredima širom Egipta od srede je stradalo gotovo 900 ljudi, a najmanje 38 pristalica Muslimanskog bratstva poginulo je u zatvorskoj pobuni u nedelju, prenosi Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Pritvorenici koje je policija prebacivala iz policijske uprave u zatvor u jednom predgrađu Kaira, "pripadnici su Muslimanskog bratstva", navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naoružani napadači napali su konvoj iz zasede, dok su se vozila približavala zatvoru, prenosi Mena.

U međuvremenu, egipatska vojska poručuje da neće dozvoliti novo nasilje, a oklopna vozila bezbednosnih snaga čuvaju predsedničku palatu i i zdragu Ustavnog suda.

"Ko god misli da će razbiti Egipat nasiljem, vara se. Za očuvanje zemlje zadužene su vojska i policija. Pozivam sve ekstremiste da se smire, Egipat je dovoljno veliki za sve", poručuje glavnokomandujući egipatske vojske General Abdel Fatah el Sisi.

Premijer Hazem el Beblavi predložio je raspuštanje islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo.

Snage bezbednosti uhapsile su oko 4.000 pristalica Mislimanskog bratstva, u suzbijanju njihovih protesta, na kojima traže Mursijev povratak.

Sukobi u Egiptu nailaze na osude u celom svetu. Generalni sekretar UN Ban Kimun apelovao je da se prekinu nasilni protesti u Egiptu i osudio "preteranu upotrebu sile" od strane vlasti.

Zvaničnici EU Herman Van Rompej i žoze Manuel Barozo obavestili su egipatsku vladu da će EU, ako se ne prekine nasilje, "preispitati" svoje odnose sa tom zemljom, pozivajući na predkid nasilja i povratak dijalogu i demokratskom procesu.

Sukobi u Egiptu počeli su u sredu kada su bezbednosne snage uz podršku oklopnih vozila, buldožera i snajpera počele da rasteruju demonstrante koji su prethodno mesec dana protestovali u Kairu zahtevajući povratak na vlast bivšeg šefa države.

Mursija je vojska svrgnula s vlasti 3. jula, posle demonstracija na kojima je više miliona ljudi zahtevalo njegovu ostavku

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво