Egipat na ivici građanskog rata?

Egipatska policija dobila dozvolu da puca bojevom municijom, dan pošto je u sukobima sa Mursijevim pristalicama ubijeno 638 ljudi. Savet bezbednosti pozvao sve strane da prekinu nasilje i suzdrže se od sukoba. Svet osuđuje nasilje.

00.43 - Muslimansko bratstvo pozvalo pristalice na nove proteste u petak. 

23.40 - Američki proizvođač automobila "Dženeral motors" zatvara svoja postrojenja u Egiptu na neodređeno vreme, zbog nemira u toj zemlji.

22.53 - Turska je opozvala svog amabasadora u Egiptu "zbog konsultacija", rekao turski šef diplomatije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta odobrilo je policiji da koristi bojevu municiju za zašitu svojih pripadnika i ključnih državnih institucija.

Odluka Ministarstva usledila je pošto su pristalice svrgnutog predsednika Muhameda Mursija zapalile zgrade lokalnih vlasti u Gizi nadomak Kaira.

Nekoliko hiljada pristalica Muslimanskog bratstva upalo i zapalilo zgradu Vlade u Kairu.

Egipatske vlasti su poručile da će se boriti protiv "terorističkog delovanja i sabotaža" koje su navodno izvodili pripadnici Mursijevog Muslimanskog bratstva.

Prelazna egipatska vlada uvela je sredu vanredno stanje, pošto je u obračunu bezbednosnih snaga s demonstrantima, prema podacima egipatskog Ministarstva zdravlja, ubijeno 638 ljudi, a 3.994 povređeno. Mursijeve pristalice tvrde da je bilans žrtava veći od 3.000.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je sve strane u Egiptu da prekinu nasilje i suzdrže se od sukoba

Sukobe u Egiptu osudili su svi vodeći svetski zvaničnici, a američki predsednik Barak Obama otkazao je ranije planirane zajedničke vojne vežbe egipatske i američke vojske. SAD zahteva da se vanredno stanje ukine odmah.

Istovremeno, državni egipatski mediji preneli su da je Mursiju produžen pritvor za još 30 dana.

Mursi se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a optužen je da je bio u kontaktu s palestinskom grupom Hamas koja mu je pomogla u bekstvu iz zatvora tokom pobune 2011. kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Do eskalacije poslednjih sukoba u Egiptu došlo je u sredu kada je policija odlučila da ukloni dva protestna kampa s Mursijevim pristalicama s ulica Kaira.

To je odmah izazvalo oružane sukobe, koji su se brzo preneli i na ostale kvartove egipatske prestonice.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 16. avg 2013, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Verski rat

U pitanju je verski rat. Dajte mi jedan dobar razlog da se spali crkva?

(petak, 16. avg 2013, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Dark forces

Mracne sile ne daju mira ovom izmanipulisanom svijetu.

(petak, 16. avg 2013, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

amerika

Amerika Amerika zemlja velika ..........

(petak, 16. avg 2013, 09:42) - Filip [neregistrovani]

Svetu je potreban mir !

Kako je lako kada sada posmatramo sa strane iz mirnog okruženja,kao da mi nikada ništa slično nismo doživeli. Na žalost jesmo samo mnogo gori, divljački gradjanski rat od ovoga što je na pomolu u Egiptu.

(petak, 16. avg 2013, 07:07) - Воронцов [neregistrovani]

Велико зло

Када људи изгубе разум, кад створе лажне идоле које тврдоглаво следе онда људски живот постај безвредан, људи се убијају ,зло и патњу једни другима доносе.

(petak, 16. avg 2013, 01:47) - anonymous [neregistrovani]

ime

da se ne zovu "muslimanska braca" amerika (republikanska stranka) bi ih naoruzala i na vlast vratila ali ovako nemaju sanse..bilo kakvu podrsku da im amerika uputi republikanci odmah optuze predsjednika Obamu da je musliman i da podrzava islam (teroriste). trebali su misliti o imenu stranke ranije..sad je kasno