Читај ми!

Japan se vraća na more

Porinut najveći ratni brod u posleratnoj istoriji Japana koji nosi čak 14 helikoptera i može biti prerađen u nosač aviona. U istočnoj Aziji u toku trka u naoružanju, naročito kada je u pitanju jačanje mornaričkih snaga.

U japanskoj luci Jokohama porinut je najveći bojni brod u posleratnoj istoriji dalekoistočne carevine. Razarač "Izumo" nosi čak 14 helikoptera i ima sletno-poletnu palubu dugu čak 250 metara, pa izgledom podseća na nosač aiona.

Svrha ovog ogromnog broda jeste da omogući efikasnije nadgledanje japanske akvatorije i borbu protiv podmornica, a biće korišćen i u mirnodopske svrhe za transport ljudstva i materijalnih sredstava ugroženim područjima u slučaju zemljotresa ili cunamija.

Izgradnja ovog super-razarača trajala je četiri godine, a strani vojni komentatori ocenjuju da bi po potrebi, dodavanjem katapulta i sajle za kočenje, "Izumo" mogao da se preobrati u nosač aviona sa obzirom na dužinu palube.

Japanski ustav, poznat i kao "ustav mira", koji je donet 1947. godine za vreme posleratne američke okupacije, obavezuje ovu državu da se odrekne rešavanja međunarodnih pitanja silom.

Zbog toga se Japan već decenijama ne razvija dalekometno oružje, kao što su balistički projektili i nosači aviona.

Međutim, sve složenija bezbednosna situacija u istočnoj Aziji daje sve jače argumente japanskoj vladajućoj koaliciji koja se zalaže za izmenu ustava i za jačanje armije.

Uvođenje razarača "Izumo" u upotrebu treba gledati kao izraz želje Japana da parira rastućoj vojnoj moći susedne Kine, koja već koristi jedan modernizovani nosač aviona sovjetske proizodnje i gradi drugi.

U regionu istočne Azije, Japan i Kina se spore oko nenaseljenih ostrva Senkaku ili Diaoju, gde raste broj potencijalno opasnih bliskih susreta dve armije. 

Bezbednosnu situaciju regiona komplikuje i oštro sučeljavanje Severne i Južne Koreje.

Komunistički režim u Pjongjangu, koji često upućuje pretnje i na Tokiju, već poseduje projektile srednjeg dometa i radi i na razvoju raketa velikog dometa na koje mogu biti postaljene nuklearne bojeve glave.

Takođe, Južna Koreja planira kupovinu nekoliko podmornica i formiranje čitave nove bojne grupe vredne oko 35 milijarde dolara čija bi okosnica bili razarači.

Stoga se može reči da je u istočnoj Aziji u toku svojevrsna trka u naoružanju.

Vladajuća koalicija Liberalno-demokratske partije i stranke Komeito ima apsolutnu većinu u japanskom parlamentu, što joj daje mogućnost da izvrši reviziju ustava i, po potrebi, krene u nabavku borbenih sistema kao što su nosači aviona.

Ideja o promeni ustava i dalje, međutim, nailazi na otpor stanovništva koje je pomenutoj koaliciji poverenje dalo prvenstveno zbog želje za poboljšanjem posustale japanske ekonomije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара