Читај ми!

Internet, "oko" Velikog brata

NSA prati skoro sve aktivnosti jednog tipičnog korisnika na internetu preko tajnog sistema za nadzor "Ekskiskor", piše "Gardijan" pozivajući se na dokumenta koja je dobio od Edvarda Snoudena. Analitičarima NSA nije potrebna dozvola za pretragu elektronske pošte, aktivnosti na društvenim mrežama i istorije pretraživanja na internetu.

Tajni sistem za nadzor "Ekskiskor" omogućava američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj službi (NSA) da prati skoro sve aktivnosti jednog tipičnog korisnika na internetu, piše Gardijan.

Pozivajući se na poverljiva dokumenta koja mu je dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, britanski dnevnik ističe da ovaj program predstavlja najrasprostranjeniji sistem za prikupljanje podataka.

List ističe i da analitičarima NSA nije potrebna prethodna dozvola za pretragu elektronske pošte, aktivnosti na društvenim mrežama i istorije pretraživanja na internetu.

Infrastruktura ovog sistema sastoji se od 500 servera, a karta sveta koju je britanski list objavio uz poduži članak pokazuje da su serveri raspoređeni na svakom kontinentu, kako na teritoriji američkih saveznika, tako i na teritoriji američkih rivala, poput Rusije, Kine i Venecuele.

Ovaj program razlikuje se od drugih do sada obelodanjenih programa koje SAD koriste za nadzor na internetu jer omogućava pretragu praktično svake onlajn aktivnosti.

Gardijan je objavio 32 slajda koji predstavljaju, kako se stiče utisak, brifing za obuku u okviru NSA o tome kako ovaj program za nadzor funkcioniše i koje su njegove karakteristike, a sadržaj četiri slajda je prekriven jer, kako se navodi, otkriva detalje pojedinačnih operacija NSA.

Slajdovi su obeleženi kao "strogo poverljivi", uz naznaku da su namenjeni samo osoblju iz SAD, Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Napravljeni su 2007. godine, a oznaka poverljivosti će sa njih biti uklonjena tek 2032. godine.

U objavljenim dokumentima se ističe i da je ovaj program omogućio američkim agentima da uhvate "više od 300 terorista".

Gardijan je Snoudena intervjuisao u junu, kada je bivši obaveštajac bio u Hongkongu, nakon što je pobegao iz NSA noseći poverljiva dokumenta.

List ne navodi zašto dokumenta o programu "Ekskiskor" nije objavio u junu, kada je obelodanio manje moćan sistem za nadzor "Prizma".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво