Читај ми!

NSA otkrila tri dokumenta o špijuniranju

Američka Nacionalna bezbednosna agencija otkrila tri dokumenta o programima elektronskog špijuniranja, čije je postojanje obelodanio Edvard Snouden. Skidanje oznake tajnosti učinjeno u interesu povećanja transparentnosti, saopštio direktorat NSA.

Direktorat američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) skinuo je oznaku tajnosti sa tri deklasifikovana dokumenta o programima elektronskog špijuniranja NSA, čije je postojanje obelodanio njen bivši saradnik Edvard Snouden.

U saopštenju direktorata je navedeno da je ta deklasifikacija učinjena "u interesu povećanja transparentnosti", preneo je Rojters.

Dokumenti koji su deklasifikovani uključuju izveštaje o "Programu masovnog prikupljanja" (Bulk Collection Program) iz 2009. i 2011. godine u okviru Akta USA Patriot.

Oznaka tajnosti je skinuta i sa naredbe federalnog Suda za inostrano obaveštajno nadgledanje (FISA) iz aprila 2013. godine u kojoj je objašnjeno kako treba skladištiti i koristiti prikupljene podatke.

Cilj deklasifikovanja dokumenata je da se javnosti pruži više informacija o programu "Prizma", što je u skladu sa zalaganjem direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera za više transparentnosti.

Dokumenti koji će biti deklasifikovani, takođe, će uključiti informacije o radu FISA koji posluje u tajnosti.

Taj sud je osnovan 1978. godine sa nadležnošću da ministarstvu pravde SAD-a ili američkim obaveštajnim agencijama odobrava prisluškivanje i druge forme elektronskog nadgledanja, kao i potrage za osumnjičenim špijunima i teroristima.

Informacije koje je obelodanio Snouden o programu prisluškivanja američke vlade, uzburkale su međunarodnu javnost zbog otkrića da su američke obaveštajne agencije prikupljale podatke na osnovu telefonskih razgovora i preko drugih sredstava komunikacije, vezano za američke i strane državljanje kao sredstvo u borbi protiv terorizma, podseća britanska agencija.

Odluka da se obelodane informacije o programu nadgledanja koji sprovodi američka vlada, za koji obaveštajci kažu da je pomogao da se osujete teroristički napadi, dolazi u trenutku kada pojedini američki poslanici žele da zauzdaju taj program zbog zabrinutosti za privatnost podataka.

Pravosuđe SAD-a optužilo je Snoudena za odavanje tajnih podataka.

Snouden se od 23. juna nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", gde je doputovao iz Hongkonga pošto je obelodanio da njegov bivši poslodavac NSA sprovodi program elektronskog špijuniranja.

Snouden je 16. jula podneo zahtev za privremeni azil u Rusiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво