Читај ми!

NSA "otvara" Prizmu?

Oznaka "tajnosti" mogla bi da bude skinuta sa dokumenata iz programa elektronskog špijuniranja, najavile Američke špijunske agencije. Deklasifikovanje dokumenata moglo bi biti izvršeno još ove sedmice, s ciljem da se javnosti pruži više informaciju o programu "Prizma".

Američke špijunske agencije nameravaju da skinu oznaku tajnosti s dokumenata o programu elektronskog špijuniranja koji sprovodi Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), a čije je postojanje obelodanio njen saradnik Edvard Snouden, rekao je jedan neimenovani službenik obaveštajne službe.

Deklasifikovanje dokumenata moglo bi biti izvršeno još ove sedmice, s ciljem da se javnosti pruži više informaciju o programu "Prizma", što je u skladu sa zalaganjem direktora NSA Džejmsa Klapera, za više transparentnosti, rekao je taj izvor ne želeći da bude imenovan.

Dokumenta će takođe uključiti informacije o radu Suda za špijuniranje u inostranstvu koji radi u tajnosti, rekao je Klaper, a prenosi Rojters.

Taj sud je osnovan 1978. godine i nadležan je da Ministarstvu pravde SAD ili američkim obaveštajnim agencijama, odobrava prisluškivanje i druge forme elektronskog nadgledanja, kao i potrage za osumnjičenim špijunima i teroristima.

Informacije koje je obelodanio Snouden o programu prisluškivanja američke vlade, uzburkale su međunarodnu javnost zbog otkrića da su američke obaveštajne agencije prikupljale podatke na osnovu telefonskih razgovora i preko drugih sredstava komunikacije, vezano za američke i strane državljanje kao sredstvo u borbi protiv terorizma, podseća britanska agencija.

Odluka da se obelodane informacije o programu nadgledanja koji sprovodi američka vlada, za koji obaveštajci kažu da je pomogao da se osujete teroristički napadi, dolazi u trenutku kada pojedini američki poslanici žele da zauzdaju taj program zbog zabrinutosti za privatnost podataka.

Pravosuđe SAD optužilo je Snoudena za odavanje tajnih podataka. On se od 23. juna nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", gde je doputovao iz Hongkonga pošto je obelodanio da njegov bivši poslodavac - američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) sprovodi program elektronskog špijuniranja.

Snouden je podneo 16. jula zahtev za privremeni azil u Rusiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво