Читај ми!

Rusija čeka Snoudenov zahtev za azil

Nadležne ruske službe još uvek nisu dobile zahtev za azil od odbeglog obaveštajca CIA Edvarda Snoudena. Predsednik SAD Barak Obama razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o slučaju Snouden.

Federalna migraciona služba još uvek nije dobila zahtev za azil od Edvarda Snoudena. O bivšem obaveštajcu CIA razgovarali predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da bivši obaveštajac CIA Edvard Snouden mora najpre da podnese zahtev Federalnoj migracionoj službi, kako bi mogao da dobije azil u Rusiji.

"Ruski zakon traži da se poštuju određene procedure, i prvi korak je da se uputi zahtev Federalnoj migracionoj službi", rekao je Lavrov novinarima.

Ruski ministar je istakao i da je, poput svih ostalih, o jučerašnjem razgovoru Snoudena sa ruskim aktivistima i advokatima saznao preko medija i dodao da nije u kontaktu sa Snoudenom.

I Ruska migraciona služba je prethodno saopštila da još uvek nije dobila zahtev za azil od odbeglog obaveštajca CIA.

"Do ovog trenutka nije bilo podnetih zahteva od strane Snoudena. Ako zahtev stigne, on će biti razmotren u skladu sa zakonom", rekao je direktor Službe Konstantin Romodanovski.

Kako bi ispunio uslove za dobijanje privremenog azila, koje je ranije izneo predsednik Rusije Vladimir Putin, Snouden je izjavio da neće više objavljivati dokumenta koja bi mogla da "naškode SAD".

U međuvremenu, Vašington poručuje da bi garantovanje azila bilo isto što i pomaganje Snoudenu u "propagandnoj platformi", kojom bi se još više oštetile Sjedinjene Američke Države.

Portparol Bele kuće Džej Karni je izjavio da pozicija Vašingtona u odnosu na Snoudena ostaje ista i da smatra da uzbunjivač treba da bude izručen SAD, gde bi se suočio sa optužbama za špijunažu.

Obama i Putin o Snoudenu

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je telefonom sa svojim ruskim kolegom Vladmirom Putinom o slučaju bivšeg saradnika američke NSA Edvarda Snoudena, prenose svetski mediji.

"Dva zvaničnika konstatovala su važnost američko-ruskih odnosa i razgovarali su o nizu bezbednosnih i bilaterlanih pitanja, između ostalog o statusu Edvarda Snoudena i o saradnji u cilju borbe protiv terorizma, u kontesktu predstojećih Olimpijskih igara u Sočiju", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Obama je sa Putinom razgovarao juče, pošto su SAD pozvale Rusiju da ne odobri da na njenoj teritoriji ostane Snouden, koga Vašington traži zbog otkrivanja tajnog prisluškivanja komunikacija širom sveta.

Moskva je nedavno saopštila da ne želi da slučaj Edvarda Snoudena poremeti rusko-američke odnose.

Bivši saradnik SAD, koji se već tri nedelje nalazi na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo", juče je tražio politički azil u Rusiji.

Snouden je u Moskvu došao 23. juna iz Hongkonga, pošto je obelodanio američke obaveštajne tajne.

Predsednik Dume Sergej Nariškin, iz vladajuće Jedinstvene Rusije, rekao je da je Rusija dužna da Snoudenu da politički azil, pošto mu u SAD preti smrtna kazna zbog odavanja državne tajne.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво