Читај ми!

Snouden zatražio azil u Rusiji

Odbegli obaveštajac CIA Edvard Snouden zatražio azil u Rusiji i poručio da će prihvatiti sve uslove koje Moskva postavi. Snouden može utočište u Ruskoj Federaciji da dobije za dve do tri nedelje, kaže ruski advokat Anatolij Kušern. Pre mesec dana imao sam moć da pratim svačiju komunikaciju u svako doba dana i noći, rekao Snouden.

23.52 -  Barak Obama razgovarao sa Vladimirom Putinom. Detalji razgovora nisu poznati.

19.25 - Bela kuća saopštila da će danas predsednik SAD Barak Obama razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, javlja Rojters

17.30 - Advokat Anatolij Kušeren rekao da se očekuje da će Snouden primiti rusko državljanstvo nakon dobijanja političkog azila. Snouden može utočište u Ruskoj Federaciji da dobije za dve do tri nedelje, rekao Kušeren. 

17.15 - Ambasador SAD u Rusiji pozvao članicu jedne organizacije za ljudska prava TanjuLokšinu i rekao joj da prenese Snoudenu poruku - da on nije uzbunjivač i da mora da dođe pred sud, prenosi Gardijan.

16.53 - Predsednik ruske Dume Sergej Nariškin rekao da Rusija mora da da azil Edvardu Snoudenu, jer mu u SAD preti smrtna kazna, prenosi RIA Novosti

15.57 - Kremlj dobio zvaničan zahtev za dodelu azila Edvardu Snoudenu. Zahtev će biti razmotren, kaže zvaničnik iz Kremlja, javlja Raša tudej. Portparol Kremlja kaže da su zahtevi nepromenjeni.

15.55 - Prihvatiću sve uslove kako bih dobio azil u Rusiji, rekao Snouden i dodao da neće "naškoditi" Sjedinjenim Američkim Državama kako bi dobio azil.

15.45 - Snouden zatražio od organizacija za zaštitu ljudskih prava da ne dozvole da se SAD i Evropska unija "mešaju" u proces odobravanja azila, javlja Raša tudej.

15.35 - Snouden traži azil u Rusiji zato što ne može da ode za Latinsku Ameriku, javlja Raša tudej, pozivajući se na aktiviste Hjuman rajts voča. 

15.25 - Snouden zatražio azil u Rusiji, javlja Raša tudej.

15.05 - U toku sastanak Snoudena sa aktivistima Hjuman rajts voča, Transparensi internešenela i poznatim ruskim advokatima, javlja Itar tas. Sastanak se održava iza zatvorenih vrata u tranzitnoj zoni Terminala F aerodroma Šeremetjevo.

14.40 - Aktivisti Hjuman rajts voča stigli na aerodrom Šeremetjevo gde bi trebalo da se sastanu sa Snoudenom. 

Bivši službenik NSA Edvard Snouden zatražio je i formalno azil od Ruske Federacije i poručio da će prihvatiti sve uslove koje mu Kremlj bude postavio, kako bi azil i dobio. Snouden ranije rekao da vlasti SAD vode kampanju kako bi sprečile da dobije azil u nekoj od zemalja koje su mu to ponudile.

Snouden je ipak odlučio da zatraži politički azil od Rusije, saopštili su aktivisti organizacija za ljudska prava sa kojima se sreo na aerodromu Šeremtjevo, prenela je Raša tudej.

Snouden je odluku saopštio na sastanku na aerodromu Šeremtjevo sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava, prenela aktivistkinja "Hjuman rajts voča" Tanja Lokšina.

Sastanku su prisustvovali advokati koji se bave zaštitom ljudskih prava i oni su mu ponudili pomoć u pisanju zahteva za državljanstvo.

Advokat Anatolij Kušeren rekao je novinarima da je Snouden već napisao molbu za politički azil. "Ruski zakon dozvoljava da se to uradi", rekao je i dodao da se očekuje da primi rusko državljanstvo nakon dobijanja političkog azila.

Prema mišljenju Kušerena Snouden može utočište u Ruskoj Federaciji da dobije za dve do tri nedelje.

Anatolij Kušeren izvestio je da će Snouden napisati pismo američkom predsedniku Baraku Obami da krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Zvanični Kremlj je poručio preko Putinovog portparola da je Snouden dobrodošao, ali da su uslovi nepromenjeni, odnosno da mora da "prestane sa objavljivanjem informacija koje štete interesima SAD". 

Nezakonita kampanja vlasti SAD

U pismu koje je poslao organizacijama Hjuman rajts voč, Amnesti internešnal i drugim organizacijama za ljudska prava, Snouden tvrdi da se vodi "nezakonita kampanja vlasti SAD" kako bi mu "uskratili pravo da traži i uživa... azil po članu 14 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima".

Snouden je predstavnike organizacija pozvao na sastanak danas u pet sati po lokalnom vremenu na moskovskom aerodromu.

"Razmere nasilnog ponašanja su bez presedana: nikada ranije u istoriji se države nisu udružile da prizemlje avion suverenog predsednika, kako bi tražili poitičkog izbeglicu", napisao je Snouden u pismu.

"Ova opasna eskalacija ne predstavlja pretnju samo dostojanstvu Latinske Amerike i mojoj bezbednosti, već i osnovnom pravu da ljudi da budu zaštićeni od progona", napisao je Snouden.

Rojters je citirao zvaničnike aerodroma koji su rekli da bi Snouden želeo da se sastane sa predstavnicima organizacija u petak popodne u tranzitnoj zoni "Šeremetjeva", gde se nalazi od kako je sleteo u Rusiju iz Hongkonga 23. juna.

"Mogu da potvrdim da će sastanak biti održan", rekla je portparolka aerodroma.

Tridesetogodišnji vivši radnik NSA pokušavao zatražio je azil u više država, pošto ga je SAD optužio za špijunašu.

Amnesti i Transparensi internešnal, kao i Hjuman rajts voč potvrdili su da su primili Sonudenov poziv za sastanak, prenosi Rojters.

Snouden tvrdi da je imao moć koja menja sudbine

Edvard Snouden je u saopštenju koje je preneo "Vikiliks" izjavio da je pre mesec dana imao moć da prati svačiju komunikaciju, u svako doba dana i noći i da je to moć koja menja ljudske sudbine.

"To je takođe i ozbiljno kršenje zakona. Četvrti i peti amandman ustava moje zemlje, 12. član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i brojni statuti i ugovori zabranjuju takve sisteme masovnog nadgledanja", smatra Snouden.

Naveo je da veruje u princip deklarisan u Nirnbergu 1945. godine, a to je da "pojedinci imaju internacionalne dužnosti koje prekoračuju nacionalne obaveze poslussnosti. Prema tome, pojedinci imaju obavezu da krše i domaće zakone, da bi sprečili pojavu zločina protiv mira i čovečnosti".

Snouden je istakao da su mu, uprkos pretnjama sankcijama, zemlje širom sveta ponudile podršku i azil, navodeći da su to učinle Rusija, Venecuela, Bolivija, Nikaragva i Ekvador, kojima izražava zahvalnost i poštovanje.

Dobijanjem azila od venecuelanskog predsednika Madura, moj status azilanta je sada formalan, i ni jedna država nema osnova da ograniči ili ometa moje pravo da taj azil koristim, ali neke vlade u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi su demonstrirale spremnost da budu iznad zakona i da mi to onemoguće", piše u saopštenju.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи