Читај ми!

Snouden i dalje u Moskvi

Nekoliko sati oči svetske javnosti bile uprte u Aeroflotov let 150 iz Moskve za Havanu, koji je skrenuo sa redovne rute. Bivši obaveštajac CIA Edvard Snouden nije bio u toj letelici, koja je američki vazdušni prostor zaobišla zbog turbulencije nad Grenlandom.

9.36 - Snouden napisao na Fejsbuku da je predstavnicima organizacije "Hjuman rajts voč" pisao da se suočava sa protivzakonitom kampanjom vlasti SAD.

8.46 - Snouden bi danas na moskovskom aerodromu trebalo da se sastane sa predstavnicima organizacije "Hjuman rajts voč", potvrđeno sa tog aerodroma, prenosi Rojters.

01.21 - Edvard Snouden nije bio u avionu koji je iz Moskve doleteo na Kubu, potvrdio pilot Aeroflotovog "erbasa" sa leta 150. 

00.35 - Aeroflotov let broj 150 sleteo na aerodrom Hoze Marti u Havani. 

23.52 - Avion na letu 150 iz Moskve za Havanu će u glavni grad Kube sleteti za oko sat vremena. Na aerodromu veliki broj novinara... 

21.55 - Moguće da je ruta promenjena zbog vremenskih uslova na Grenlandu i Islandu, rekao stručnjak za avijaciju Kris Jejts i dodao da je ruta kojom sada leti avion riskantnija od uobičajene koja prelazi teritoriju SAD.

20.30 - Zabranjeno je prema ruskom zakonu da se trećim licima daju informacije o tome ko se nalazi u avionu, rekao portparol Aeroflota za Raša tudej.  

Bivši obaveštajac CIA Edvard Snouden nije bio u avionu Aeroflota, koji je na putu iz Moskve ka Havani ozbiljno skrenuo sa redovnog kursa i pokrenuo talas spekulacija da je letelica neuobičajenim putem krenula kako bi odbegli uzbunjivač izbegao američki vazdušni prostor.

Let Aeroflot 150 za Havanu je poleteo sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo u 14.10 časova po lokalnom vremenu. Uzbunjivač Snouden se već dve nedelje nalazi na aerodromu.

Ruta leta je obično preko Skandinavije i Grenlanda, pre nego što se skrene južno ka Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ovog puta je, međutim, avion leteo preko Evrope, pre nego što je nastavio put preko Atlantskog okeana.

Skretanje je pokrenulo spekulacije u medijima i na Tviteru da se Snouden ukracao baš na taj let, kako bi zaobišao američki vazdušni prostor, ali se ispostavilo da je let broj 150 bio samo jedan od nekoliko koji su Grenland zaobišli zbog rđavog vremena.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво