Читај ми!

Oblak NSA nad Južnom Amerikom

Na meti špijuna SAD energetika u Latinskoj Americi. Nacionalna bezbednosna agencija špijunirala bliske saveznike Kolumbiju i Meksiko, kao i energetske sile Brazil i Venecuelu, navodi brazilski list "O Globo", pozivajući se na dokumente odbeglog obaveštajca Edvarda Snoudena.

Američki program špijuniranja elektronske pošte i telefonskih razgovora u Latinskoj Americi bio je usredsređen na energetska pitanja, a ne samo na podatke povezane s vojskom, politikom i terorizmom, objavio je brazilski list O Globo.

Taj list je preneo da je imao uvid u neke od dokumenata američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su se pojavili u javnosti posredstvom bivšeg obaveštajca Edvarda Snoudena.

Prema O Globu, ti podaci ukazuju na pokušaj SAD da dođu do podataka o energiji u Meksiku i nafti u Venecueli.

Meksiko je jedan od najveći proizvođača i izvoznika nafte u svetu, proizvodi više crnog zlata od SAD, ali je i američki saveznik.

Venecuela je sa druge strane veliki protivnik SAD, treća po proizvodnji nafte u svetu, odmah iz Rusije i Saudijske Arabije, a procenjuje se da ima najveće dokazane rezerve nafte.

List nije objavio koje su informacije američke službe dobile, niti koje su kompanije bile meta prisluškivanja.

U izveštaju se navodi i da su u Kolumbiji, najbližem američkom savezniku u Južnoj Americi, kao i u Meksiku i Brazilu, službe SAD prikupile najviše informacija o elektronskoj pošti i telefonskim razgovorima u poslednjih pet godina.

Zvanično sedma ekonomska sila sveta, i veliki proizvođač nafte, Brazil je Amerikancima zanimljiv kao jedna od zemalja sa najbržim privrednim rastom. Brazil 10 odsto svog izvoza plasira na američko tržište, odakle uvozi oko 15 odsto proizvoda.

Uz Kinu, SAD je najvažniji spoljnotrgovinski partner Brazila.

Brazilska vlada je pokrenula istragu povodom ranijih navoda da je NSA prikupljala podatke špijunirajući telekomunikacione kompanije.

Brazilska predsednica Dilma Rusef je rekla da takve aktivnosti zadiru u nacionalni suverenitet i da će Brazil to pitanje izneti u UN, dok je šef diplomatije Antonio Patriota rekao da je od SAD zatraženo zvanično objašnjenje.

Podaci koje je obelodanio Snouden ukazuju da je NSA prikupljala takozvane "metapodatke" telefonskog i internet saobraćanja - vreme logova, adrese i slične informacije o porukama, a ne sam sadržaj poruka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво