Читај ми!

Snouden (ne) ide u Karakas

Slučaj Edvarda Snoudena i dalje misteriozan. Predsednik Komiteta Ruske Dume Aleksej Puškov rekao na Tviteru da je Snouden prihavatio azil u Venecueli, ali je posle dvadeset minuta taj tvit uklonjen. Irski Vrhovni sud odbacio američki nalog za hapšenje Snoudena u slučaju da on sleti na irsko tlo.

20.28 - Snouden još nije formalno prihvatio azil u Venecueli, saopštio Vikiliks na Tviteru. On će se oglasiti ako i kad za to dođe vreme, navodi Vikiliks.

16.56 - Nastavlja se misterija oko Snoudenove sudbine. Nestao Puškovljev tvit o Snoudenovom azilu. 

16.36 - Edvard Snouden prihvatio azil koji mu je ponudila Venecuela, napisao je Predsednik Komiteta Dume za spoljne poslove Aleksej Puškov na svom Tviter profilu, prenosi Rojters.

Predsednik Komiteta Dume za spoljne poslove Aleksej Puškov rekao je da je bivši saradnik američke Nacionalne agencije za bezbednost, Edvard Snouden, prihvatio azil koji mu je ponudila Venecuela, ali je posle 20 minita taj tvit uklonjen.

Puškov je to saopštio preko svog Tviter naloga, iako je ta objava na društvenoj mreži u međuvremenu izbrisana.

"Kao što je moglo i da se očekuje, Snouden je prihvatio ponudu Madura o političkom azilu", napisao je ranije Puškov.

Puškov je kasnije napisao da je informaciju video na televizijskom kanalu Vesti 24 i da sva pitanja treba uputiti toj televiziji.

Maduro je kasno sinoć pozvao Snoudena da odluči da li želi da doleti u Karakas, nakon što je Amerikanac poslao zahtev za azil kako bi izbegao SAD.

"Primili smo pismo sa zahtevom za azil. Snouden će morati da odluči kada će leteti - ako na kraju odluči da doleti ovde", rekao je Maduro novinarima u Predsedničkoj palati, preneo je AFP.

Ranije danas, nalog SAD za hapšenje Snoudena upućen Irskoj odbijen je zbog nepravilnsoti u postupku. Vašington je taj zahtev uputio Dablinu u slučaju da Snouden sleti na irsko tlo.

Irski Vrhovni sud naveo je da je zahtev, koji je u petak predala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Dublinu, morao biti odbačen, jer nije precizirano gde su počinjeni prekršaji koji se stavljaju na teret Snoudenu.

"Pitanje gde je počinio prekršaj je manji detalj, ali bi mogao imati vrlo teške posledice u kasnijoj etapi procesa izručenja", objasnio je sudija.

Snouden je uputio molbe za azil u 27 zemalja, a u ponedeljak je počela treća nedelja njegovog boravka u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma.

Pored Venecuele i Nikargva i Bolivija su mu ponudile politički azil, ali je Snoudenu za odlazak u bilo koju od tih država potrebna i pomoć Rusije.

Evropska komisija zapretila je ranije SAD suspenzijom razmene podataka, zbog skandala sa špijunažom koju je otkrio Snouden.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се