Читај ми!

Vera u američku izuzetnost duboko ukorenjena

Nobelovka Toni Morison, koju zovu i "savest Amerike" kaže da američki stav da su predodređeni da vladaju svetom neće nestati u skorije vreme. Povodom 4. jula, američkog nacionalnog praznika, Morisonova kaže da će istorija Baraka Obamu pamtiti kao jednog od najboljih predsednika Amerike.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Toni Morison, koju zovu "Savest Amerike", ocenila je u intervjuu za Nedeljnik da američki stav da su predodređeni da vladaju svetom neće nestati u skorije vreme.

U intervjuu povodom 4. jula, američkog nacionalnog praznika, ona je otvoreno govorila ne samo o svojim knjigama, već i o srpsko-američkim odnosima, NATO bombardovanju, američkom "igranju šerifa", Obami, kao i o "kolegi po Nobelu" Ivi Andriću čijim se knjigama divi.

"Sigurna sam da se u svakom narodu uči i podstiče patriotizam. Ipak, verovanje u 'američku izuzetnost' duboko je ukorenjeno u SAD, a stav 'mi vladamo svetom' koji ste pomenuli neće nestati u skorije vreme. Ako taj stav spojite sa nekoliko ratnih huškača i profiterstvom, rat sam po sebi opravdava vojnu intervenciju. Tužno, bahato i beskorisno", navela je Morison.

Čuvena književnica je uprkos tome izjavila da će istorija pamtiti Baraka Obamu kao jednog od najboljih predsednika Amerike.

Ona je podržavala i predsednika Bila Klintona, ali uz opasku da on nije umeo da odredi ko je žrtva u konfliktu na Balkanu.

"Iskreno se nadam da će se odnosi Amerike i Srbije popraviti. Klinton se, po mom mišljenju, osramotio neuspehom da 'pomogne' u Ruandi, pa je njegova intervencija u balkanskom konfliktu zbrisala kritike da je 'slab'. Tako je dobio epitet ratnika, koji je ovde neophodan za lidera", rekla je Morison.

Prema njenoj oceni, rat protiv terorizma je istovremeno i lažan i ozbiljan.

"Ozbiljan je jer ima krvave posledice. Proističe iz patrijarhalne zlurade nadmoći i verskog fanatizma. Lažan jer opravdava lažno, sporadično nasilje smišljeno da održi strah i servilnost na mnogo načina", ispričala je poznata književnica za najnoviji broj Nedeljnika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво