Читај ми!

Obama: Slučaj Snouden je pravno pitanje

Uobičajeni pravni kanali trebalo bi da budu dovoljni za rešavanje zahteva o izručenju Snoudena, rekao predsednik SAD Barak Obama. Švajcarska ima da postavi još mnogo pitanja o poslovima koje je Edvard Snouden obavljao kao službenik NSA u Ženevi, rekao šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da nije razgovarao s kineskim i ruskim predsednikom o američkom zahtevu za ekstradiciju bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne službe (NSA) Edvarda Snoudena, jer se radi o "čisto pravnom slučaju".

Govoreći na konferenciji za novinare u Senegalu, gde je započeo afričku turneju, Obama je istakao da bi uobičajeni pravni kanali trebalo da budu dovoljni za rešavanje zahteva Vašingtona o izručenju Snoudena koji je u Rusiju stigao iz Hongkonga.

"Nisam lično zvao ni predsednika Sjia, ni predsednika Putina, a glavni razlog je taj što nisam ni morao", rekao je Obama.

"Drugi razlog je što sa Rusijom i Kinom imamo puno posla", rekao je Obama, dodavši da ne namerava da slučaj jednog osumnjičenog podigne na viši nivo.

On je rekao i da američka vojska neće pokušati da presretne avion kojim Snouden bude putovao iz Rusije.

"Ne nameravam da pošaljem avione koji će presresti 29-godišnjeg hakera", rekao je Obama, a preneo AFP.

Bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije, kojeg Vašington traži zbog obelodanjivanja velikih američkih programa nadgledanja, još se nalazi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, gde čeka odgovor Ekvadora na zahtev za azil.

Šta je Snouden radio u Ženevi za CIA?

Švajcarska ima da postavi još mnogo pitanja o poslovima koje je Edvard Snouden obavljao kao službenik američke Nacionalne bezbednosne službe u Ženevi, s obzirom na to da je do sada primila samo "diplomatske odgovore" o tom slučaju, rekao je šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

"Odgovorili su da su uvek poštovali švajcarske zakone i da nikada nisu pravili probleme", rekao je Burkhalter novinarima.

"Taj odgovor je veoma diplomatski... Odlučili smo da ga razmotrimo kasnije, zajedno s Amerikancima, ali jasno je da za njih u tom smislu nema problema", dodao je šef švajcarske diplomatije, preneo je Rojters.

Snouden je radio u Ženevi od 2007. do 2009. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво