Читај ми!

Rusija i SAD, bitka za Snoudena

Edvard Snouden još je u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo i slobodan je da ode bilo kuda, što bi trebalo da učini što je pre moguće, rekao Vladimir Putin. Moskva i Peking odbacili optužbe SAD da su pomagali Snoudenu.

20.21 - Rusija ima zakonske osnove da izruči Snoudena, saopštila Bela kuća. SAD žele izručenje bez odlaganja, javlja Rojters

16.49 - Snouden se još uvek nalazi u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo. On je slobodan čovek. Što pre bude izabrao svoju destinaciju to bolje, rekao Vladimir Putin, prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da postoji jasna zakonska osnova da Rusija izruči SAD bivšeg službenika američke Nacionalne bezbednosne službe (NSA) Edvarda Snoudena, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ranije odbacio američki zahtev.

"Iako nemamo sporazum o ekstradiciji s Rusijom, u svakom slučaju postoji jasna zakonska osnova da se izruči Snouden", rekla je portparolka NSA Kejtlin Hajden za AFP.

Ona je rekla da bi Snouden, koji se sada nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma, mogao da bude izručen na osnovu putnih dokumenata koje poseduje i s obzirom na optužbe protiv njega.

"Prema tome, tražimo od ruske vlade da preduzme mere da izruči Snoudena bez odlaganja i da izgradi čvrstu saradnju kakvu smo imali, posebno posle bombaškog napada na Bostonski maraton", rekla je Hajdenova.

Komentarišući američki zahtev za ekstradiciju Snoudena, Putin je ranije rekao da Rusija nema sporazum sa SAD o izručenju i da stoga neće udovoljiti tom američkom zahtevu.

Putin je tada rekao da se Snouden i dalje nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, da nije prešao rusku granicu, te da je slobodan da ode bilo kuda i da bi trebalo da to učini što je pre moguće.

Putin je na konferenciji za novinare tokom posete Finskoj rekao da se nada da afera sa Snoudenom neće naneti štetu odnosima Moskve i Vašingtona koji traži da ga Rusija pošalje u SAD, ali je nagovestio da ga Moskva neće izručiti.

Ruski predsednik je odbacio američke optužbe protiv Rusije zbog tog slučaja, i smatra da su to besmislice, preneo je Rojters.

Putin je naglasio da ruske bezbednosne agencije "nisu radile i ne rade" sa Snoudenom, ali nije naveo nikakve druge pojedinosti.

Kina i Rusija odbacile optužbe SAD

Ranije danas, zvaničnici Moskve i Pekinga odbacile su optužbe Sjedinjenih Država da su pomogle Snoudenu da pobegne iz Hongkonga preko Rusije i tako izbegne izručenje američkim vlastima koje ga terete za špijunažu.

Kineske vlasti su ocenile kao neosnovane optužbe SAD da je Kina pomogla bivšem saradniku američke Nacionalne službe bezbednosti Edvardu Snoudenu da napusti Hongkong pored postojećeg nalog za hapšenje.

"Optužbe protiv kineske centralne vlade su neosnovane. Kina to ne može da prihvati", rekla je portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čunijing.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva nije imala nikakvu ulogu u nastojanju Edvarda Snoudena da izbegne krivično gonjenje u SAD.

Lavrov je rekao i da bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti nije ušao u Rusiju.

"Smatramo da su pokušaji da se krivica svali na rusku stranu apsolutno neosnovani i neprihvatljivi", rekao je Lavrov.

Snouden je prema navodim medija sleteo na moskovski aerodrom Šeremetjevo, ali nije prošao granični prelaz, već je ostao u tranziznoj zoni, koja formalno nije ruska teritorija. 

Vašington je juče kritikovao Peking da je "namerno odlučio da oslobodi jednog begunca uprkos nalogu za hapšenje".

Snouden je, navodno, napustio Honkong i avionom ruske aviokopanije preko Moskve odleteo za Kubu. Međutim, po sletanju "Aeroflotovog" aviona na Kubu, među putnicima nije bilo Snoudena. 

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u ponedeljak da se američke vlasti koriste svim legalnim načinima kako bi uhapsile Snoudena.

Američko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv Snoudena za špijunažu pošto je medijima prosledio informacije o državnom nadzoru telefonskih razgovora i interneta u SAD i inostranstvu.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво