Amerikanci ne odustaju od Snoudena

Američke vlasti koriste sve legalne načine da uhapse bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena, rekao predsednik SAD Barak Obama. Bela kuća pretpostavlja da je Snouden još u Rusiji i traži od Moskve da ga izruči. Osnivač Vikilisa Džulijan Asanž kaže da je Snouden na sigurnom i da je od Ekvadora dobio dokumenta koja mu obezbeđuju izbeglički status.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da se američke vlasti koriste svim legalnim sredstvima kako bi uhapsile bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbednosti Edvarda Snoudena.

"Poštujemo sve legalne procedure i sarađujemo s više zemalja kako bismo bili sigurni da u potpunosti poštujemo zakon", rekao je Obama novinarima.

Američke vlasti pokušavaju da ubede Rusiju da izruči Snoudena, za koga se veruje da je u Moskvi, da ne bi otišao u neku drugu zemlju.

Osnivač "Vikilisa" Džulijan Asanž rekao je da je bivši službenik američke Nacionalne službe bezbednosti na sigurnom i da je od Ekvadora dobio dokumenta koja mu obezbeđuju izbeglički status.

Kako prenosi britanski "Gardijan", sa Snoudenom je i saradnica "Vikiliksa" Sara Harison koja je sa njim putovala iz Hongkonga do Moskve.

Američko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv Snoudena za špijunažu pošto je on medijima prosledio informacije o državnom nadzoru telefonskih razgovora i interneta u SAD i inostranstvu.

Snouden je potom pobegao iz SAD u Hongkong, u nadi da će umaći krivičnom gonjenju.

Pošto su vlasti Hongkonga u nedelju saopštile da je Snouden otputovao, mediji su javili da se ukrcao u avion ruske kompanije Aeroflot, na liniji za Moskvu.

Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je, međutim, da ne zna ništa o Snoudenovom dolasku u Moskvu.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара