Читај ми!

Snoudenu status izbeglice u Ekvadoru

Edvard Snouden je na sigurnom, tvrdi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž i navodi da je bivši saradnik CIA od vlade Ekvadora dobio izbegličke papire. Bela kuća pretpostavlja da je Edvard Snouden još u Moskvi i traži od Rusije da joj ga izruči.

19.27 - Snouden dobio dokumenta od ekvadorske vlade koja mu omogućavaju da u tu zemlju uđe kao izbelgica, rekao Asanž.

17.20 - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio da se Snouden nalazi na sigurnom i da je dobro raspložen.

14.31 - Snouden je najverovatnije već napustio Rusiju, preneo Interfaks pozivajući se na dobro upućene izvore.

13.50 - Američki državni sekretar Džon Keri zapretio Kini i Rusiji da je moguće da će odnosi SAD s te dve zemlje biti pogoršani, zato što je Snouden mogao da otputuje iz Hongkonga u Moskvu.  

13.19 - Moguće da će Snouden odleteti u Havanu sledećim letom, javlja Interfaks. Snouden može da se nalazi u tranzitnoj zoni koliko hoće, kaže izvor iz bezbednosnih službi.

12.15 - Snouden se nije ukrcao na avion za Kubu, javlja Raša tudej

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je izjavio da je bivši saradnik CIA Edvard Snouden na sigurnom. Snouden je od vlasti Ekvadora dobio papire koji mu omogućavaju da u tu zemlju uđe kao izbeglica. Vašington tvrdi da je Snouden još u Moskvi i zahteva njegovo izručenje od Rusije. 

"Snouden je najverovatnije već napustio Rusku Federaciju", navodi ruska novinska agencija Interfaks, i ističe da je moguće je da je otišao drugim avionom" umesto onim letom za Havanu za koji se bio prijavio.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je u telefonskom razgovoru novinarima rekao da je Snouden od ekvadorske vlade dobio dokumenta koja mu omogućavaju da u tu zemlju uđe kao izbeglica.

Asanž, koji se pre više od godinu dana od švedske poternice sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, gde i sada živi, rekao je da je Snouden na bezbednom mestu, ali nije hteo da precizira gde se nalazi.

"Zbog ratobornih izjava američke administracije, za sada ne možemo da otkrijemo više detalja", rekao je Asanž.

Ruski zvaničnik je rekao da se Snouden se ne nalazi međunarodnoj poternici, koja bi mogla da bude osnov za njegovo uhapšenje, niti je počinio bilo kakvu nezakonitu radnju na teritoriji Ruske Federacije.

Aleksej Puškov, predsednik Komiteta za spoljne poslove Donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da "nema ni govora o davanju političkog azila Snoudenu u Rusiji", prenosi Rojters.

Snoudenov američki pasoš je juče proglašen nevažećim, što bi moglo da mu oteža kretanje, ali ne i da mu onemogući da putuje, pošto zemlja koja bi htela da ga primi ne mora da se obazire na tu činjenicu.

Stejt department tvrdi da je Snouden još u Moskvi. Tanjugovom dopisniku u Vašingtonu rečeno je da je direktor FBI Robert Miler dva puta telefonom razgovarao sa ruskim kolegom iz Federalne službe bezbednosti o slučaju Snouden.

"Razgovori se vode i na nivou Stejt departmenta i na ambasadorskom nivou. Želimo da ga Rusi vrate, bez obzira kako će se to zvati, ekstradicija ili nešto drugo", naveo je sagovornik srpske agencije.

Bela kuća je prethodno saopštila da očekuje saradnju sa Rusijom radi vraćanja odbeglog američkog obaveštajca u SAD.

"S obzirom na našu intenzivnu saradnju posle bombaških napada na Bostonskom maratonu i našoj istoriji saradnje sa Rusijom u vezi sa pitanjima o sprovođenju zakona, uključujući povratak brojnih kriminalca na visokom nivou u Rusiju na zahtev ruske vlade - očekujemo od ruske vlade da pogleda sve opcije za izručenje Snoudena nazad u SAD", rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hejden.

Hejden je rekla i da je razočarana što je Hong Kong omogućio Snoudenu da napusti zemlju "uprkos pravno valjanog zahteva SAD da ga uhapsi zbog potrebe izručenja u skladu sa Sporazumom o predaji između SAD-a i Hongkonga".

Istovremeno, ekvadorski ministar inostranih poslova rekao je da njegova zemlja "analizira zahtev za azil" Snoudena.

"Mi ćemo doneti odluku, analiziramo je. Zahtev treba da bude povezan sa slobodom izražavanja i bezbednosti građana širom sveta. Mi Ekvador uvek delujemo, po principu. Postoje neke vlade koji deluju pretežno u svom interesu - mi ne", rekao je ministar Rikardo Patino, prenela je agencija AFP.

Snouden je stigao juče u Rusiju iz Hong Konga, u nadi da će dobiti azil u Ekvadoru i izbeći hapšenje zbog otkrivanja detalja američkog programa nadzora interneta i telefona.

SAD iza napada na kineski internet?

U međuvremenu, kineski mediji pišu da bi napadi na internet u Kini iz SAD delom mogli da budu delo američke vlade, a kineski stručnjaci smatraju da Vašington treba Kini da iznese objašnjenje o tome.

Uoči odlaska Snouden je medijima prosledio informacije o tome kako SAD nadzire telekomunikacije i u zemlji i svetu.

Snouden je jednom listu iz Hongkonga rekao da su američki špijuni ulazili u kompjuterske programe kineskih kompanija mobilne telefonije i da su krali SMS poruke i milione podataka kineskih građana.

"Stepen američkog nadgledanja internet informacija u Kini je šokatan i iznad očekivanja", rekao je kineski istraživač Đia Siudong iz kineskog Instituta za međunarodna istraživanja.

"SAD je najveći izvor stranih napada na Kinu. Sada Snouden kaže da su mnogi ti napadi bili uz podršku američke vlade", piše Čajna dejli.

Snouden je rekao da američka nacionalna služba za bezbednost "radi sve vrste internet napada na kompanije kineske mobilne telefonije i da se kradu tako podaci i putem SMS poruka".

Prema njegovim rečima, NSA je napala u januaru za samo jedan dan podatke iz 63 kompjutera i servera Univerziteta Cingua, kao i provajder kompanije Pacnet iz Hongkonga, piše Čajna dejli.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи