Читај ми!

Brazil, vojskom na demonstrante

Kako bi uspostavili kontrolu posle talasa protesta u kojima učestvuje 250.000 ljudi, brazilske vlasti poslaće vojsku u pet najvećih gradova. Reakcija vlade došla posle jučerašnjih žestokih sukoba policije i učesnika protesta u Sao Paolu.

Vlada Brazila saopštila je da će poslati vojsku u pet najvećih gradova kako bi uspostavila kontrolu posle talasa protesta u kojima učestvuje 250.000 ljudi, nezadovoljnih cenama i kvalitetom javnog prevoza.

Pripadnici oružanih snaga biće upućeni u Rio de Žaneiro, Minas Žerais, Bahiju, Searu i glavni grad Braziliju, a svi ti gradovi biće domaćini Svetskog prvenstva u fudbalu 2014, prenosi Bi-Bi-Si.

Neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da je na lokalnim vlastima da odluče koliko će vojnici ostati u tim gradovima.

Saopštenje vlade usledilo je posle jučerašnjih žestokih sukoba policije za razbijanje demonstracija i učesnika protesta u najvećem brazilskom gradu Sao Paolu.

Agencija AP prenosi da se sinoć u Sao Paolu okupilo oko 50.000 ljudi kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo zbog visokih cena i poreza, a niskog kvaliteta javnog prevoza i korupcije u državnoj upravi.

Kako navodi agencija, manje bande radikalnijih učesnika protesta su posle sukobljavanja sa snagama reda upadale i pljačkale prodavnice.

Prethodnih dana, na ulicama brazilskih gradova okupilo se oko 250.000 ljudi, a u Rio de Žaneiru i gradovima Porto Alegre i Belo Horizonte, bilo je sukoba između demonstranata i policije.

Nezadovoljni troškovima života i poskupljenjem autobuskog prevoza i metroa za 10 odsto, građani su prošle sedmice pozvali na organizovanje masovnih protesta u Sao Paolo, Riju i drugim gradovima.

Lokalne vlasti u najmanje četiri grada su pristale da vrate cene prevoza, ali se političari na federalnom nivou pribojavaju da bi scenario iz najvećeg grada u zemlji mogao da se ponovi u drugim gradovima.

Kako ocenjuje AP, pitanje je da li će ove mere smiriti građane koji vode borbu sa visokim troškovima života, a pogotovo imajući u vidu njihov bes zbog, kako smatraju, korumpiranog sistema upravljanja u čitavoj zemlji.

Na stranu demontranata stala je i predsednica Brazila Dilma Rusef koja je juče izjavila da su masovni protesti legitiman poziv za bolju javnu službu i odgovorniju vladu, na svim nivoima.

Rusef, međutim, nije rekla koje bi to mere njena vlada mogla da preduzme kako bi se odgovorilo na primedbe građana koji su pokrenuli najveće proteste u toj zemlji za poslednjih 20 godina.

Fudbalski reprezentativci Brazila podržali su građane u toj zemlji koji protestuju protiv načina na koji vlada troši novac, a na meti kritika našla se i odluka o finansiranju izgradnje i rekonstrukcije stadiona za Kup Konfederacija i Svetsko prvenstvo.

Protesti su na svetlost dana izneli dugogodišnje probleme, kao što su neefikasnost državne uprave, nezadovoljavajuće stanje u obrazovnom sistemu, javnom prevozu, visoke poreske stope, ali i aktuelizovali pitanje bezbednosti u zemlji u trenutku kada se održava Kup konfederacija u fudbalu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво