Читај ми!

SAD traži konkretne korake od Pjongjanga

Severna Koreja treba da preduzme "konkretne korake", pokaže da je voljna da odustane od nuklearnog programa ukoliko želi da izađe iz međunarodne izolacije, poručuju Seul i Vašington. Ministri spoljnih poslova Kine i Severne Koreje sastaju se u sredu u Pekingu.

Južna Koreja se priključila insistiranju Sjedinjenih Američkih Država da Pjongjang preduzme "konkretne korake", odnosno da pokaže da je spreman da odustane od nuklearnog programa ukoliko želi da izađe iz međunarodne izolacije.

Zahtev Juga usledio je dan nakon što je Pjongjang pokušao da preskoči Seul predloživši direktne razgovore sa Vašingtonom.

Taj korak analitičari vide kao nastojanje Pjongjanga da proizvede razdor između SAD i njenog saveznika Južne Koreje, nakon što su prošle nedelje otkazani razgovori Sever-Jug zbog spora oko protokola.

Odgovor Vašingtona je bio da Severu neće biti dozvoljeno da se "pričama" oslobodi od sankcija, već da će morati da pruži konkretne dokaze da je voljan da napusti nuklearni program.

"Cenićemo ih po delima, a ne po lepim rečima koje slušamo", rekao je predstavnik Bele kuće Denis Mekdonog u nedelju.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu, koje je zaduženo za međukorejske odnose, jasno je stavilo do znanja da su Južna Koreja i SAD na istim talasima.

"Želim da objasnim naš stav ponavljajući komentar Bele kuće - da su vrata za dijalog otvorena, ali da Sever treba da preduzme prvo konkretne korake", rekao je predstavnik ministarstva Kim Hjung Seok.

Istovremeno, južnokorejska predsednica Park Geun Hje telefonom je razgovarala o pitanju Severne Koreje sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Obama ju je upoznao i sa nedavnim razgovorima sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom i njihovom dogovoru da zajednički rade na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Ministri spoljnih poslova Kine i Severne Koreje sastaće se u sredu u Pekingu, saopšteno je iz kineskog ministarstva.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunijing je rekla da će sastanku prisustvovati i bivši kineski i severnokorejski šefovi diplomatija Čang Jesui i Kim Kije Gvan.

Glavna tema razgovora biće odnosi dve zemlje i situacija na Korejskom poluostrvu. 

Parkova i Sji će se takođe sastati i razgovarati Na samitu u Pekingu 27. juna sastaće se predsednik Kine i predsednica Južne Koreje.

Severna Koreja je preduzela vlastitu diplomatsku ofanzivu posle meseci povećanih vojnih napetosti na Korejskom poluostrvu, tokom kojih je pretila i nuklearnim udarima po Južnoj Koreji i SAD.

U maju je primila savetnika japanskog premijera Šinzo Abea, a kasnije je vođa Kim Džong Un poslao ličnog izaslanika u Peking na razgovore s kineskim rukovodstvom.

Pjongjang je zatim iznenada predložio razgovore Južnoj Koreji o ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone, koji su otkazani, jer dve strane nisu mogle da se dogovore o rangu šefa delegacije.

U jučerašnjem predlogu za direktnim razgovorima sa Vašingtonom insistirano je da ne postoje nikakva prethodna uslovljavanja, iako je SAD od ranije insistirao da Sever prvo mora da pokaže iskrenost da stvarno želi denuklearizaciju.

Južnokorejski mediji su opisali ponudu Pjongjanga Vašintonu kao staru strategiju da se ubaci klin u odnosima Južne Koreje i SAD, a list Đung Ang Dejli je u komentaru to nazvao "nepristojnim predlogom".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи