Protesti protiv štednje širom Španije

Zbog rekordno visoke nezaposlenosti i politike štednje održani protesti u Madridu i drugim gradovima u Španiji. Demonstranti pozivaju vladu da se usredsredi na podsticanje rasta i otvaranje radnih mesta kako bi zemlja izašla iz recesije.

Hiljade ljudi protestovalo je u Madridu zbog politike štednje i rekordno visoke nezaposlenosti, pozivajući premijera Marijana Rahoja da se usredsredi na otvaranje radnih mesta kako bi pomogao izlasku zemlje iz recesije.

Uz buku zvižduka i bubnjeva, demonstranti su prošli centralnim ulicama glavnog grada Španije po vrelom suncu, noseći crvene i bele sindikalne zastave i transparente, na kojima je pisalo "Mere štednje uništavaju i ubijaju" i "Smanjenje potrošnje je pljačka", javila je agencija Frans pres.

"Nadamo se da će vlada shvatiti da ne možete da preokrenete situaciju smanjenjem, smanjenjem i još većim smanjenjem. Vreme je da se linija promeni i da se učini više ka podsticanju rasta", rekla je nekadašnja blagajnica u banci Dijana Rodrigez, koja je bez posla gotovo dve godine.

Demonstracije su održane u još 28 španskih gradova, uključujući drugi najveći grad Barselonu i atlantsku luku Vigo, na severozapadu.

Protest su organizovala tri najveća španska sindikada - Radnički komiteti, Generalna radnička unija i Federacija radničkog sindikalnog sistema.

Rahojeva konzervativna vlada uvela je niz smanjenja troškova, povećanje poreza i penzijske reforme kako bi poduprla napregnute javne finansije od kako je preuzela vlast u decembru 2011. godine posle ubedljive pobede na izborima.

Vlada je obećala da će uštedeti 150 milijardi evra između 2012. i 2014. godine kao deo bolnog programa štednje koji je izazvao masovne demonstracije.

Španija je krajem prošle i početkom ove godine dobila blizu 40 milijardi evra kredita za rekapitalizaciju bankarskog sistema od evropskog Mehanizma za finansijsku stabilnost.

U zamenu za to, Španija se obavezala da će stabilizovati situaciju u finansijskom sektoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво