Читај ми!

Turska, demonstranti uporni

Demonstranti u Istanbulu ne odustaju od protesta. U Ankari policija suzavcem i vodenim topovima rasterivala grupu koja je postavila barikade u blizini parlamenta. Predsednik Abdulah Gul pozvao demonstrante da se raziđu.

Policija u Ankari vodenim topovima i suzavcima rasterivala je grupu koja je tokom noći postavila barikade u blizini zgrade turskog parlamenta, a demonstranti u Istanbulu kažu da se neće povući iz parka Gezi, središta dvonedeljnih antivladinih protesta.

Predsednik Turske Abdulah Gul pozdravio je najnovije razgovore vlade sa predstavnicima demonstranata koji protestuju, ali je pozvao učesnike protesta da se raziđu.

"Možda ste pratili izjave koje sam davao od prvog dana. Govorio sam da je naša demokratija stavljena na probu", poručio je Gul na društvenoj mreži Tviter i dodao da su sastanak i dijalozi "znak demokratske zrelosti".

Demonstranti su, međutim, danas saopštili da neće napustiti park uprkos pozivima predsednika i obećanju premijera Redžepa Tajipa Erdogana da će raspisati referendum o rekonstrukciji parka, javili su turski mediji.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

"Nastavljamo otpor protiv svake nepravde u zemlji... Ovo je samo početak, naša bitka se nastavlja", saopštila je protestna organizacija "Solidarnost Taksimu".

"Sada smo još jači i organizovaniji nego pre dve nedelje", kada je mala grupa ekologa došla da kampuje u parku Gezi, dodaje se u saopštenju.

Okupljeni u parku Gezi takođe traže oslobađanje privedenih demonstranata. Smatraju da je vladajuća Partija pravde i razvoja "izgubila svoj legitimitet pred narodom i u svetu, jer želi da podeli i provocira otpor na trgu Taksim", dodaje se u saopštenju.

Premijer Erdogan je obećao da će obustaviti sporne planove o preuređenju parka Gezi, što je i bio povod za proteste, a demonstranti su pozdravili njegov stav i ocenili ga kao "pozitivan".

Stotinama demonstranata, koji se i dalje nalaze u parku, Erdogan je poručio da je vlada primila njihove poruke i pozvao ih da se raziđu.

"Ostali ste ovde koliko ste mogli i uputili ste svoje poruke. Ako se vaša poruka tiče parka Gezi, primljena je i procenjena. Molim vas sada da napustite park i odete kući", rekao je Erdogan.

Od početka protesta širok Turske, u sukobima policije i demonstranta poginulo je pet ljudi, a više od 7.500 osoba je povređeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво