Читај ми!

Erdogan, poslednje upozorenje

Samo nekoliko sati nakon što je rekao da je njegovom strpljenju došao kraj, premijer Turske Redžep Tajip Erdogan predstavnike demonstranata pozvao na sastanak. Turski predsednik Abdulah Gul pohvalio policiju, jer je, kako kaže, pokazala uzdržanost.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je demonstranate da se sastanu sa njim, samo nekoliko sati nakon što je rekao da je njegovom strpljenju došao kraj.

Turski premijer se sastaje sa liderima "Taksim solidarnosti" platforme, labave koalicije različitih grupa demonstranata iz parka Gezi.

"Na poziv premijera, članovi `Taksim solidarnosti` će sa Erdoganom diskutovati o našem zahtevu da Gezi park ostane park," rekao je za Rojters šef Komore arhitekata Ejip Muhcu.

U delegaciji koja prisustvuje sastanku sa Erdoganom u Ankari nisu samo arhitekte, već i muzičari, glumci.

Kako prenosi Si-En-En, ranije danas premijer je pozvao demonstrante koji kampuju u parku da se spakuju i odu.

"Mi smo izgubili strpljenje, poslednji put vas upozoravam", rekao je Erdogan.

Kako prenose strani mediji, turski premijer je rekao da će "kršioci zakona biti uklonjeni", odbacujući rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se osuđuje prekomerna upotreba sile od strane turskih interventne policije protiv demonstranata.

Erdogan je to izjavio dan nakon što je njegova Partija pravde i razvoja predložila referendum o planu izgradnje u Istanbulu koji je izazvao masovne proteste.

Iz turske vlade stizale su kontradiktorne vesti - s jedne strane, činilo se da je njihov stav malo omekšao, jer je bilo govora da će se o sudbini Gezi parka odlučiti referendum, ali u isto vreme vlada je dala još jedan ultimatum demonstrantima, da se do četvrtka evakuišu.

Erdoganova stranka najavila je za vikend kontra-proteste "kako bi se čuo i glas Turske", što će, kako je premijer istakao, međunarodnoj zajednici i svetu pokazati "realnu, pravu sliku Turske".

Gul: Policija bila uzdržana

Turski predsednik Abdulah Gul je u intervju jednom kanadskom listu, čija su dva novinara privedena dok su izveštavali sa protesta u Istanbulu, branio je ponašanje policije tokom masovnih protesta širom Turske. Međutim, Gul je rekao i da je i normalno da narod traži više demokratije.

"Narod traži više demokratije i na Vol stritu u Njujorku. Kao i narod u Londonu, i u Italiji. Isto važi i za Istanbul. Oni žele savršeniji sistem, što je normalno", ocenio je Gul.

Gul je rekao i da je turska vlada "izabrana na izborima otvoreno i transparentno" sa 85 odsto glasova i dodao da glasači, ako nisu zadovoljni, mogu na sledećim izborima da glasaju za drugu partiju.

Turski predsednik pohvalio je policiju, jer je, kako kaže, pokazala uzdržanost.

"Niko od njih nije upotrebio vatreno oružje niti pendreke, nisu ni nosili oružje i žrtava od vatrenog oružja nije bilo. Da su, kada su nemiri tek počeli u Siriji, policijske snage intervenisale na isti način i da su pokrenule dijalog da bi razumele zahteve društva, možda ne bi bilo ovakvih posledica niti širenja sukoba u toj zemlji", ocenio je Gul.

Dvojica kanadskih novinara, Saša Petričić i Derek Stofer, koji su za medijsku kuću Si-BI-Es izveštavali sa protesta u Istanbulu, uhapšena su juče i držana u pritvoru 11 sati.

Miran protest započeo je 31. maja u Istanbulu zbog protivljenja pretvaranju parka Gezi u tržni centar, da bi potom prerastao u antivladine proteste širom Turske.

U sukobima je poginulo pet osoba, među kojima je i policajc, a skoro 5.000 ljudi je povređeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво