Читај ми!

Erdogan nudi referendum

Turska vlada otvorena za mogućnost referenduma o planu izgradnje u Istanbulu. Tokom današnjih protesta, policija uhapsila dva novinara kanadske televizije "Si-Bi-Si".

Portparol partije turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana izjavio je da je turska vlada otvorena za mogućnost održavanja referenduma o planu izgradnje u Istanbulu koji je izazvao masovne proteste.

To saopštenje portparola partije Pravde i razvoja Huseina Čelika usledilo je nakon razgovora između Erdogana i grupe aktivista, prenosi AP.

To je prvi pozitivan gest Erdoganove vlade od početka krize na trgu Taksim u Istanbulu koja se proširila i na druge turske gradove.

Tokom dana hiljade turskih advokata odevenih u crno izašli su iz sudova na proteste u Istanbulu i Ankari. Oni su uzvikivali slogane protiv brutalnog ophođenja policije prema njihovim kolegama koji su se pridružili najvećim antivladinim protestima u Turskoj poslednjih nekoliko godina.

Policija je uhapsila dva novinara kanadske medijske kuće Si-Bi-Si, koji izveštavaju o protestima u Istanbulu. 

Si-Bi-Si je na svom vebsajtu objavio da je u kontaktu sa novinarima Sašom Petričićem i Derekom Stofelom koji su pritvoreni.

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd na svom Tviteru je napisao da je u razgovoru sa turskim ambasadorom poručio da je zabrinut zbog tog hapšenja.

"Saša i ja smo dobro. U policijskom smo pritvoru, ali smo dobro. Hvala za lepe reči", rekao je Stofel, kako je napisao Berd na Tviteru.

Pre toga, sam Petričić je na svom Tviteru napisao samo "uhapšen".

Tursku već gotovo dve nedelje potresaju žestoki protesti protiv, kako ističu demonstranti, autoritarizma premijera Redzzepa Tajipa Erdogana.

Erdogan i vladini ministri su okrivili međunarodne medije da svojim izveštavanjem podstiču nerede.

Rojters je naveo da su glavni turski mediji dali samo kratke izveštaje o prvim nemirima od pre gotovo dve sedmice, a proširili su izveštavanje tek nakon Erdoganovih komentara o "neuobičajenim scenama haosa".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво